Asper pekas ut i Panama-skandalen

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Fotbollsspelaren Mattias Asper pekas ut i Panama-härvan.

Under proffsåren i Real Sociedad blev han introducerad för skatteplanering.

– Jag hade ingen koll på det på egen hand kan man väl säga, säger Asper till SVT Sport.

Världsledare, sportstjärnor och knarkbaroner gömmer miljardtals kronor i skatteparadis – en anonym advokatbyrå i Panama. Det är vad skandalen med ”Panamadokumenten” handlar om.

LÄS OCKSÅ

Panamadokumenten

Lionel Messi, Barcelona uppges vara kund hos advokatbyrån Mossack Fonseca.

Franska L'Equipe har skrivit en text där de uppger att spanska Real Sociedad är inblandade i den här härvan. Klubben uppges ha använt advokatbyrån för att betala löner till sina utländska spelare eftersom de vill slippa betala skatt i Spanien.

”Var inte speciellt insatt”

Det handlar om sju spelare mellan 2000-2008. En av dem är målvakten Mattias Asper, som har representerat AIK och Mjällby i Sverige.

– Det gick till typ så, att genom min klubb i Spanien hade vi en överenskommelse , och sedan gjorde jag det som man skulle göra där nere, som var kutym, kan man säga, säger Asper till SVT Sport.

Asper berättar att han själv inte var delaktig i arrangemanget.

– Jag var inte speciellt insatt i hur det skedde generellt. Det var så jag trodde det fungerade, eller tror. Det var så jag fick det presenterat för mig, och det var liksom ingenting som var konstigt på det sättet, säger han.

Gjort en självrättelse

Asper, som nu är assisterande tränare för Mjällby, har gjort en självrättelse för taxeringsåren 2008-2011.

– Jag kan inte säga mycket mer än att hänvisa till att jag gjorde en självrättelse för några år sedan. Man blir mer medveten, ju äldre man blir så blir man kanske mer medveten om verkligheten. Man inser att man kanske ska bo i Sverige resten av livet. Då fanns det saker som jag var tvungen att visa. Jag ville vara rak och ärlig mot Sverige också, jag ville liksom inte gömma undan eller göra någonting sådant. Men det var mer att det fanns lite pengar som var där, och då var jag tvungen att visa dem, säger Asper.

42-åringen spelade för Real Sociedad mellan 2000-2002.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.