Guidetti: ”Tjejen har gömt den nu”

1 av 2
FOTBOLL

Blågult är samlat och laddningen inför EM har börjat.

För John Guidetti är minnena från förra sommarens U21-guld en inspiration, men det är visst färdigtittat på krönikan från mästerskapet.

– Tjejen har gömt den nu.., säger han med ett skratt.

Foto: TT
John Guidetti.

Den 13 juni premiärspelar Sverige mot Irland i EM.

Under måndagen inleddes den långa samlingen in mot mästerskapet i Frankrike.

John Guidetti kom till Stadion och den första träningen med energi och en liten fin solbränna efter en veckas ledighet.

– Jag spelade 90 minuter förra helgen. Sen har jag har bara hållit i gång och kört, vi har fått program av landslaget. Och så solar man lite emellan.

Lite lagom bränna?

– (Leende) Jag känner mig fräsch..., säger han.

”Att man dör för landet”

Celta Vigo-spelaren ser fram emot sitt första mästerskap på A-landslagsnivå. Han har efter en fin säsong i spanska ligan och tagit ytterligare kliv som spelare.

Att spela EM i Frankrike blir en höjdpunkt och under pressträffen berättade John Guidetti om vilka förväntningar han tycker att de svenska fansen ska ha på landslaget.

– Det man alltid kan förvänta sig som supporter är att man ser att varenda individ gör sitt bästa. Att man dör för varandra ute på planen, man dör för landet och man ser att alla ger allt, sitt max. Mer kan man inte begära. Sen kan ett landslag vinna EM och nästa gång åka ut i gruppspelet, men det är fotboll.

– Det jag tror att det fansen kan kräva är att vi ger 110 procent i förberedelser, att alla ser att vi lämnar vår själ ute på plan. Sen tror jag inte man kan kräva mer, säger han och utvecklar:

– Folket gillar att man vinner och folk gillar när de ser att man ger allt, att man har passion. Man orkar ta den extra löpningen. Det är små saker. Men de bryr sig så mycket och det enda de vill se är att vi bryr oss lika mycket. Det är vi som har stoltheten att bära den svenska tröjan. Det är det som är så stort när man får representera sitt land.

Inspirerats av 94-bragden

Han har själv under karriären inspirerats av bilder från VM 1994 och nu senaste året av "Guldsommar", dokumentären från U21-landslagets äventyr förra sommaren. Dvd:n har John sett så många gånger att sambon Sanna Dahlström tydligen fått agera.

– Tjejen har gömt den nu..., säger John Guidetti med ett skratt.

Vilka förhoppningar har du om samma stöd som på U21-EM?

– De (fansen) brukar alltid leverera. Det är jag inte orolig för.

ARTIKELN HANDLAR OM