Fyra matcher – fyra olika elvor

FOTBOLL

PARIS. Ambivalent eller ­genialisk?

Frankrikes förbunds­kapten Didier Deschamps ändrar startelvor, byter taktik och spelare.

Och ännu så länge har det franska landslaget ­inte förlorat i EM.

Under veckans enda helt öppna träning – i onsdags – samlades de franska journalisterna i grupper.

Spekulationerna pågick för fullt: ­kunde de se några mönster i Didier ­Deschamps lagindelning vid smålagsspelet?

De diskuterade, tittade till­baka i sina noteringar från ­tidigare träningar men nej, där fanns inga tydliga ­tecken.

Nyckelspelare borta

Hur Frankrike kommer att ställa upp mot Island kommer säkert läcka ut, men startelvan är inte ­given. Kanske får Antoine Griezmann chansen igen centralt bakom Olivier ­Giroud? Paul Pogba till ­höger eller vänster?

Medan Island hållit fast vid samma startelva i sitt succé-EM har Frankrikes förbundskapten Didier ­Deschamps ändrat system och bytt spelare mellan matcherna.

Det har sällan fungerat från start, utan först efter taktiska ändringar och ­spelarbyten.

Inför kvartsfinalen vet fransmännen fortfarande inte riktigt var de ska placera sin förbundskapten. Är han velig? Eller är han en genialisk matchcoach?

 – Det tillhör att man har olika lösningar för matchens inledning och för senare skeden av matchen. Jag har spelare som kommer in som levererar. Det handlar inte bara om taktik, utan ­deras beslutsamhet också, säger Didier Deschamps.

”Ger laget en boost”

Inför Island tvingas han till nya ändringar. Mittfältaren N’Golo Kante och mittbacken Adil Rami är avstängda.

– Om ­resultaten är där är det inga problem och ­hela truppen är tillgänglig. Kolla på Tyskland, de har också ändrat mycket.  Allt utvecklar sig inte som man har förutsett, säger förbundskaptenen.

Han för en dialog med ­sina spelare inför ändringarna och lyssnar man till vänsterbacken Patrice Evra är de bekväma med besluten.

– Hans dörr är aldrig stängd, man kan alltid tala med honom.  Vi har ­spelare som klarar olika uppgifter. Han har många olika spelare att välja mellan. Som mot Irland, då började vi med ett system sen ändrade vi i ­andra halvlek. Det ger en boost till laget. Vi har inte ett fast system. Jag tycker snarare att det är en styrka, säger Juventusbacken.

ARTIKELN HANDLAR OM