Islands hopp – den franske debutanten

avPetra Thorén, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är startelvorna i heta EM-kvartsfinalen

Foto: TT

ANNECY/PARIS. Islands hopp: En fransk debutant.

Oerfarne Samuel Umtiti, 22, som ersätter avstängde mittbacken Adil Rami, är Frankrikes sjätteval på positionen.

Vad gäller Island blir de första EM-lag någonsin att spela med samma startelva i fem raka matcher.

Värdnationen Frankrike är förstås storfavorit inför kvällens EM-kvartsfinal på Stade de France i Paris. Men medan sensationslaget Island kommer utan skador och avstängningar saknar Frankrike både mittfältaren N’Golo Kanté och mittbacken Adil Rami.

Didier Deschamps väljer att inte ersätta Kanté utan ändrar i formationen och sätter in Moussa Sissoko till höger på mittfältet.

Som mittback bredvid Laurent Koscielny startar 22-årige landslagsdebutanten Samuel Umtiti från Lyon (han skrev på för Barcelona i torsdags).

”Ändå stor erfarenhet”

Umtiti kan ses som Deschamps sjätteval på positionen.

– Sam är en ung spelare men han har ändå en stor erfarenhet för han har spelat i Champions League med Lyon och blev U21-världsmästare med Frankrike. Han är stark, tekniskt begåvad när det gäller att starta uppspel och han har alla attribut som krävs för att bli en toppspelare, säger förbundskapten Deschamps.

Målvakten och lagkaptenen Hugo Lloris får hur som helst ett helt nytt mittbackspar framför sig.

– Vi är inte oroliga. Vi har stort förtroende för varandra i truppen, säger Lloris.

Och tillägger:

– Som målvakt vill du ha en kontakt med de centrala mittbackarna. Det är små detaljer, men de är viktiga.

Samma elva – igen

Island beskrivs ofta som ett försvarsstarkt lag. Det är sant, en anledning är kontinuiteten: Samma startelva för femte matchen i rad.

Men Island är också ett effektivt lag som har gjort mål i 13 raka landskamper, och sex mål hittills under EM.

– Det är enkel fotboll, ingen avancerad vetenskap. Alla som har analyserat Island vet hur vi spelar men framför allt vet vi själva hur vi ska spela för att göra mål. Det är därför vi gör mål i match efter match efter match och känner oss säkra på att göra det igen, säger Heimir Hallgrimsson, en av två förbundskaptener.

Den andre, Lars Lagerbäck, tror inte Frankrike kommer att påverkas så mycket av skiftet i backlinjen.

– Jag tror inte det spelar så stor roll att de har några spelare avstängda, för kvaliteten i truppen är så hög. När du analyserar ett lag försöker du alltid hitta deras styrkor och svagheter men det är väldigt svårt att hitta svagheter i det franska laget. För att vara kort och koncis: Jag tror inte att avstängningen spelar någon roll, de kommer spela lika bra ändå, säger Lars Lagerbäck.

Publicerad: