Cibicki: ”Pappa var lite besviken”

FOTBOLL

Valde Blågult före Polen: ”Inget lätt beslut”

Foto: Cibicki.

MALMÖ. Svenska fotbollslandslaget förlorade dragkampen om Arber Zeneli, 21.

Men vinner den om Pawel Cibicki, 22, mot Polen.

– Med två medborgarskap var det inget lätt beslut. Pappa blev lite besviken, säger anfallaren till Sportbladet.

J-Södras anfallslån från Malmö FF, Pawel Cibicki, har gjort en stark allsvensk säsong med nio mål och sex målgivande passningar hittills.

Forwarden, med både föräldrarna från Polen, har redan gjort en landskamp vardera för Polens U19- och U20-landslag, men hittills inga för något svenskt landslag.

Cibicki var dock med vid svenska U21-landslaget på träningar tidigare i våras.

Till de kommande veckornas EM-kval fick 22-åringen kallelser från såväl Polens som Sveriges U21-landslag.

”Inte försökt övertala mig”

Efter J-Södras 1-0-seger mot Elfsborg i går, en match som Cibicki avgjorde, ville han inte avslöja vilket val han har gjort.

Men när det svenska U21-landslaget samlades i Malmö under måndagen inför EM-kvalmatcherna mot Kroatien (b) och Spanien (h) fanns Pawel Cibicki på plats sedan han efter noggranna överväganden bestämt sig för att tacka ja till inbjudan från det svenska fotbollförbundet.

Vad var det som gjorde att du valde Sverige till slut?

– Det är fortfarande svårt att svara på det. Sportsligt var det inget svårt beslut. Jag har haft ett bra snack med Håkan (Ericson, förbundskaptenen). Han har varit ärlig och har inte försökt att övertala mig. Han har bara sagt som det är, säger Cibicki till Sportbladet.

Och vad innebär det?

– Hur läget är kring laget, hur han ser på mig.

Hur stor betydelse har chanserna till att verkligen få speltid i U21-landslaget i beslutet?

– Det är klart att man funderar kring det. Men det är upp till mig att visa att jag ska få spela. Det har gått bra i allsvenskan och båda landslagen vill ha mig. Det var ett jobbigt beslut att ta.

”Pappa var lite besviken”

Vad styr mest, hjärtat eller hjärnan?

– Båda är med, men det var nog mest hjärnan som bestämde.

Arber Zeneli valde Kosovo. Vad är viktigt för Svenska fotbollförbundet, tränare och ledare att jobba med mot er spelare som känner lojalitet till flera länder och landslag?

– Att vara ärliga. Att tränaren man pratar med säger som det är, hur man ligger till och inte bara försöker med någon slags övertalningskampanj.

– Men med två medborgarskap så är det inte enkelt, säger Cibicki med eftertryck. Jag förstår Arber (Zeneli). Han grubblade säkert länge på det här.

Är du rädd att få en svikarstämpel från polskt håll?

– Jag kommer säkert att få höra det.

Vad säger dina föräldrar, som båda är från Polen?

– Pappa var lite besviken, men de förstår båda. Mamma sa att jag skulle göra det jag tror på. Jag har full förståelse för farsans känslor, säger Pawel Cibicki.