Kan förändra CL – efter jättarnas krav

FOTBOLL

Uefa diskutera förändringen i formatet

Foto: Liverpool och Manchester United missar säsongens Champions League

Storklubbarna sätter press på Uefa att förändra Champions League.

Nu kan de få sin vilja igenom – på bekostnad av de mindre ligorna.

Uefas tidigare president Michel Platini hade som uttalad vilja att bredda Champions League och öppna fler platser åt lag från mindre ligor. Men med fransmannen borta kan utvecklingen nu bli den rakt motsatta.

Fyra friplatser var

Sky Sports uppger att storklubbarna från Europas fyra största ligor (Englands, Tysklands, Spaniens och Italiens) har satt press på Uefa att förändra tävlingsformatet. Nu överväger fotbollsförbundet, enligt Sky Sports, också att gå deras vilja till mötes på en punkt.

Den brittiska tv-kanalen skriver att det från och med säsongen 2018/19 kan bli aktuellt med friplatser i gruppspelet åt de fyra bästa lagen från de fyra storligorna, till skillnad mot i dag när antalet platser baseras på ligalagens prestationer i Europaspelet under de fem föregående säsongerna. Förändringen skulle gynna samtliga fyra storligor men kanske framförallt vara ett välkommet besked för Premier League som under förra säsongen länge såg ut att riskera att förlora en av sina CL-platser till Italien.

Uttryckt en oro

Flera klassiska storklubbar har de senaste säsongerna uttryckt en oro kring kvalificeringssystemet till Champions League, bland annat sedan Manchester United, Chelsea, Liverpool och Milan i år inte alls deltar i turneringen. En utveckling som väckt diskussioner klubbarna emellan om att bryta sig oss från Uefa och istället starta en egen superliga.

Uefas förslag på förändringar kommer att presenteras för klubbarna den 5-6 september och ska sedan diskuteras på förbundets kongress den 14-15 september. Då ska Uefa även välja en ny president.

ARTIKELN HANDLAR OM