Nära comeback: Är tidigare än vi trott

FOTBOLL

Sunderlands Sebastian Larsson, 31, är på väg mot en comeback på fotbollsplanen, betydligt tidigare än beräknat.

Landslagsmittfältaren har börjat träna med boll igen efter knäoperationen i augusti.

– Fortsätter det som hittills så är jag absolut tillbaka före årsskiftet, säger han till Sportbladet.

Nyheten om Sunderlandstjärnans operation av det inre ledbandet i knät kom i mitten av augusti.

– Seb Larsson blir borta fem till sex månader, sa managern vid David Moyes vid en presskonferens strax före Premier League-premiären.

Men nu berättar Sebastian Larsson för Sportbladet att allt pekar mot en återkomst betydligt snabbare än i januari-februari.

– Det känns som jag kör min försäsong nu. Det är mycket löpning, mycket fys – det här fantastisk roliga för att få upp konditionen, säger han med illa dold ironi.

– Det gäller att bygga upp den sista viktiga styrkan i knät. Jag har kört lite med boll också och inte stött på några problem.

När kan du spela matcher igen?

– Det ska inte vara för långt borta. Vi har ett datum vi pratar om men vi håller det för oss själva. Fortsätter det som nu så blir det mycket tidigare än vad vi trodde från början.

”Mer motiverad än någonsin”

Före årsskiftet?

– Ja, absolut.

Larsson har pratat med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren och suget efter landslagsspel är större än på länge.

– Knäoperationen blev en lättnad för mig. Smärtan hade varit ett stort problem för mig länge. Nu känner jag mig väldigt inspirerad över att äntligen få chansen att få komma tillbaka hel och fräsch – och kunna göra mig själv rättvisa, att visa upp nivån jag har i mig.

– Jag är mer motiverad än någonsin.

Under Erik Hamrén var Sebastian Larsson den mest använde spelaren landslaget. När VM-kvalet körde igång under nye förbundskaptenen Janne Andersson stod mittfältaren utanför, skadad.

Har du sett landslagets matcher?

– Ja, och det kändes väldigt märkligt att sitta hemma och titta på. Men det är jäkligt kul att de fått en så bra start.

Hur uppfattar du skillnaden spelmässigt under ny förbundskapten?

– Jag tycker att man ser att fler spelare tar större ansvar när vår störste stjärna inte finns där längre. Mot Bulgarien såg man att vi hotade från fler positioner än tidigare. Det var större rörelser i laget, folk gav sig iväg på löpningar och vi drog sönder Bulgarien.

”Lider med laget”

Från sidan kunde även Sebastian Larsson betrakta skandalen som tvingade hans tränare från förra säsongen, Sam Allardyce, att avgå från uppdraget som engelsk förbundskapten.

– Det som kom fram var negativt för engelsk fotboll och väldigt tråkigt för alla inblandade.

– Jag har varit här i 15 år och det är inte roligt att det man jobbar med får en sådan stämpel rent allmänt. Det är klart att jag blev förvånad av det som sas och kom fram. Det är inget som jag varit i närheten av att uppleva själv under mina år i engelsk fotboll, säger Sebastian Larsson.

Det finns dock andra saker som han upplevt förr, som Sunderlands kräftgång i Premier League-tabellen.

– Jag ser på matcherna och lider med laget. Jag lägger stor fokus på min egen rehab så att jag ska kunna vara med och hjälpa till så fort som möjligt.

Enda tabellen som Sunderland toppar just nu är skadesajten Physioroom.com:s lägesrapport över antal skador i Premier League-klubbarna (The Black Cats är etta med tio spelare på skadelistan).

– Vi började om med ett nytt lag i somras, sedan har vi haft många tunga skador. Vi vet från tidigare säsonger att vi kan vända tuffa situationer, men den här gången får vi inte vänta så länge med att göra det, säger Sebastian Larsson.

Ditt kontrakt går ut till sommaren. Hur funderar du kring det?

– Jag känner mig väldigt lugn kring den situationen. Jag känner inspirationen över att komma tillbaka betydligt starkare och sedan får framtiden reda ut sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM