Sista uppdraget: Fixa guldet

avKristoffer Bergström

Storklubben vill ha stjärnan: ”Lämnar när det passar...”

Pernille Harder har gjort 90 poäng på 83 allsvenska matcher. Stjärnan jagas av storklubbar men fokus ligger först och främst på guldstriden.

LINKÖPING. En av allsvenskans största stjärnor ser ut att lämna Sverige.

Pernille Harder, 23, har utgående kontrakt och överväger ett erbjudande från en europeisk storklubb.

– Nu kommer det snart ett beslut, säger hon.

Sommaren 2012 skrev ett 19-årigt superlöfte på för Linköping. Pernille Harder hade just gått ut gymnasiet men redan tillhört danska landslaget i två år, så hon kände sig mogen för allsvenskan.

Harder fick tungt ansvar från början. Sin första hela säsong kom hon tvåa i skytteligan och 2014 hade hon erbjudanden från större klubbar, men valde ändå att skriva på ett kontrakt med östgötarna i ytterligare två säsonger.

”Svårt att säga”

De har snart gått. På söndag anför Harder sitt serieledande Linköping i toppmatchen mot Rosengård, sedan återstår bara tre omgångar av allsvenskan.

– Det blir en jätteviktig match, säger hon.

Ditt kontrakt går ut i december. Blir du kvar nästa säsong?

– Svårt att säga, men det är klart, jag kommer inte att bli kvar här för alltid. Jag lämnar när det passar bra. Kanske är det nu det passar att flytta utomlands, men kanske också om några år.

Har du några bra erbjudanden?

– Ja, det har jag. Så nu kommer det snart ett beslut, tror jag.

Linköping har redan gjort allt i sin makt för att förlänga avtalet. Ett bud är framfört, så nu kan klubben inte göra annat än att vänta på Harders beslut.

– Hon har fått ett bra erbjudande av oss, men även från andra lag i Europa. Vi avvaktar besked inom kort. Vi vill givetvis behålla Pernille men bollen ligger hos henne och vi behöver snart komma till ett avslut, säger tränaren Martin Sjögren.

”Vore ett bra sätt”

23-åringen Pernille Harder leder allsvenskans skytteliga, är tvåa i antal assist och toppar poängligan storstilat med sina 26 poäng på 18 matcher. I en tämligen kort men framgångsrik karriär saknar hon ännu en ligatitel.

Hur vore det att avsluta din tid i LFC med att vinna allsvenskan?

– Det vore ett bra sätt. Men jag vet ju fortfarande inte var som händer.