Därför slutade Rydström i Kalmar

avPer Bohman

Publicerad:

Samarbetet med Swärdh fungerade inte: ”Splittrat”

Foto: Bildbyrån

Samarbetet med Peter Swärdh fungerade inte.
Därför slutar Henrik Ryström som assisterande tränare i Kalmar.
– Det har kanske blivit lite för splittrat för spelarna, berättar Rydström.

Henrik Rydström lämnar rollen som assisterande tränare till Peter Swärdh. I stället kommer han att ta över föreningen U19-lag, meddelade Kalmar FF förra veckan.

– Det finns en egoistisk del i beslutet. Jag vill jobba som en tränare för en lång tid framöver. Och då är assisterande inte ett alternativ. Man får lägga band på sig själv så jävla mycket. Jag känner att jag kan biten som assisterande, och för att få en utveckling som tränare behöver jag göra en här förändringen, berättar Henrik Rydström för Sportbladet.

Inom laget och föreningen har det varit tydligt att Peter Swärdh och Henrik Rydström – som på det personliga planet haft en god relation – emellanåt dragit åt olika håll vad gäller det fotbollsmässiga. Något som ibland förvirrat spelarna. Spelartruppen ska helt enkelt ha varit uppdelad i två olika delar: en som lyssnat mest på Swärdh, och en som i första hand följt Rydström.

Splittrat för spelarna

Är Peter Swärdh rätt tränare för Kalmar FF?

– Det handlar om att få en tränare som spelarna brinner för. Att tränaren också brinner för sin idé. Att han kan sälja in sin idé och sälja det budskapet till spelarna. Och det är väl egentligen spelartruppen som måste svara på om de köpt (Swärdhs) budskap, säger Rydström och fortsätter:

– I min frustration har jag kanske inte kunnat hjälpa till att sälja Peters budskap. Med en bättre assisterande är han rätt tränare, definitivt. Jag kunde dock inte vara det som behövdes.

Har det inte blivit splittrat för spelarna då?

– Det har kanske blivit lite för splittrat för spelarna. Det är svårt att hitta en assisterande som passar ihop med huvudtränaren. Peter har varit prestigelös, men kanske har jag tagit för stor plats med min framtoning. På det sättet har jag splittrat för spelarna. Det är en brist hos mig. Kanske kan Peter klara det bättre utan mig.

Har Kalmar varit bra?

Enligt Sportbladets uppgifter har ledningen i Kalmar haft samtal med Rydström där de tryckt på att han borde visa ett starkare stöd för Peter Swärdh.

Under samtalet med Rydström får man lätt intrycket att Kalmar FF:s relativa framgång under säsongen berott på spelare med hög individuell kvalitet, snarare än ett starkt spelsystem eller rätt taktik.

– Det har sett bra ut i sekvenser, men då har det ofta handlat om inflytelserika spelare som kan påverka ute på planen tack vare sin individuella skicklighet.

Har KFF haft bra spelare eller ett bra spel?

– Många gånger är det som sagt den individuella skickligheten som gjort att det sett bra ut. Vi är alltför ojämna i matcherna och därför har inte jag och Peter kunnat klappa oss på ryggen och säga att det här "ser bra ut". Jag kan aldrig vara nöjd då.

Swärdh vill inte uttala sig

Henrik Rydström fortsätter:

– Själva ämbetet – assisterande tränare – har bakbundit och begränsat mig. Utan mig kan nog Peter enklare få fram vad han vill att spelarna ska utför på planen.

Peter Swärdh vill inte uttala sig om tränarsituationen.

– Jag vill inte bidra till spekulationer.

Sportchefen Thomas Andersson Borstam säger så här:

– Det måste finnas en dynamik mellan ledare. Det kan inte bara vara ja-sägare. Vi tycker att Henrik gör ett utmärkt arbete med våra ungdomar och känner att han kan testa sina idéer där, och drilla våra unga spelare. Därför gör vi den här förändringen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM