Franskboss stängs av efter rasistskandalen

FOTBOLL

Hemligt samtal avslöjat

Det franska fotbollsförbundet utreds för en rasistskandal.

Första offret har nu fallit då en högt uppsatt person i det franska fotbollsförbundet (FFF) stängs av.

Det efter att franska Mediapart avslöjat ett samtal som ägt rum mellan förbundskapten Laurent Blanc och U21- och U20-kaptenerna.

Foto: Laurent Blanc.

I torsdags avslöjade Mediapart den rasistskandal som nu skakar Fotbollsfrankrike. Via källor inom det franska fotbollsförbundet kom uppgifter fram om en hemlig plan för att kvotera och minska andelen med afrikanskt och arabiskt ursprung, som blir intagna till ungdomsakademierna.

En utredning startades direkt samtidigt som förbundskapten Laurent Blanc kallade det för en ren lögn.

Samtalet avslöjat

Men under lördagen publicerade Mediapart en ordagrann rapport från ett möte mellan Laurent Blanc, den tekniske direktör och ansvarige för riktlinjerna för ungdomsverksamheten, François Blaquart, och U21- och U20-tränarna bland andra.

Enligt franska L'Equipe ska samtalet ha handlat om spelare med utländskt ursprung som eventuellt väljer att spela i landslaget för sitt hemland i framtiden.

– Det var en debatt om spelare med dubbelt medborgarskap och effekterna av det, säger Frankrikes landslags pressansvarige, Philippe Tournon, till Reuters.

Högt uppsatt stängs av

Under lördagen meddelade också idrottsministern Chantal Jouanno och fotbollförbundets president Fernand Duschaussoy att stängs av med omedelbar verkan, i väntan på utrednings resultat.

Blaquart förnekar

Dagen innan hade François Blaquart förnekat påståendet om en kvoteringsplan.

– Så klart att jag förnekar. Men det finns ett problem med dubbla nationaliteter när de tränar i Frankrike och spelar för andra nationer. Men det inkluderar spelare från alla bakgrunder, det har inte med hudfärgen att göra, sa Blaquart enligt L'Equipe.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1