Mejla

Patrik Brenning

Frågan nu är hur alla ska få plats

Brenning: Det har hänt mycket på fem månad

Publicerad:
Foto: AP

Augusti: FC Barcelona står med brallorna nere efter ett häpnadsväckande illa skött transferfönster och kritikerna hugger sina mest välslipade knivar i det blödande kadavret.

Januari: FC Barcelona är på god väg att dansa hem La Liga, har imponerat i Champions League, löst en ny brasiliansk juvel till sin stolta sambahistoria och ser redan ut att ha en av världens mest eftertraktade anfallare klar till sommarens transferfönster.

Det har hänt en del på fem månader.

Det talades om att nyförvärvet från Liverpool Philippe Coutinho skulle presenteras innan avsparken mot Levante på Camp Nu på söndagen men brassen fick vänta sedan Barcelonas klubbledningen inte velat distrahera laget innan matchen. Det kunde de gott ha kunnat kosta på sig med tanke på hur väloljat Barcelona-maskinen rullar på just nu.

Kritiken var befogad

Det tog tolv minuter för Leo Messi att trycka dit 1–0 på volley mot Levante. 38 minuter innan Sergio Roberto också spelade fotbollstennis till Luis Suarez 2–0. Om Ivan Rakitic även hade dunkat in Messis jongleringsassist till 3–0 innan halvtid hade de blåröda kunnat ställa upp i Wimbledon – förutsatt att de accepterat de vita dräkterna förstås.

Comebackande Ousmane Dembélé utmanade så fort han fick bollen på högerkanten samtidigt som expressloket Jordi Alba tog hand om hela vänsterflanken och Leo Messi opererade med sedvanlig precision där emellan. Argentinarens förspel till 3–0-målet strax innan slutsignalen var ren magi. Det var uppvisning matchen igenom trots att känslan var att Barça bara gick på halvfart. Enda kritiken du kan ge är att vikarierande mittbacksparet Javier Mascherano och Thomas Vermaelen var riskfyllt tröga när bollen spelades över deras huvuden.

Men det var också det enda negativa att påpeka. Annorlunda lät det för några månader sedan.

Jag var en av många som kritiserade Barcelona efter sommarens transferfönster och jag vidhåller att kritiken var befogad. Barça blev taget på sängen när Neymar flydde till Paris och fick betala för det misstaget då priset på ersättaren Ousmane Dembele i spanjorernas panik sköt i höjden. När Dembélé sedan oturligt skadade sig var kraftigt ifrågasatte Paulinho plötsligt Barcelonas dyraste speldugliga förstärkning.

Hur ska alla få plats?

Det misstaget många med mig gjorde var att underskatta det lag Barcelona redan hade. När Real Madrid då – i vad som med facit i hand ser ut som en övertro på sin egen förmåga – valde att inte bygga vidare på sitt europeiska mästarlag lämnade det dörren öppen för ett nu plötsligt underskattat Barça att springa rakt igenom och hela vägen upp till den spanska fotbollstronen igen. Samtidigt som laget imponerat på planen har Barcelonas klubbledning under hösten också använt tiden till att reparera sommarens misstag.

Nu är Philippe Coutinho klar och Andres Iniestas arvtagare därmed redan på plats. Spanska medieuppgifter gör samtidigt gällande att även Antoine Griezmann kommit överens om sin flytt från Atlético Madrid till Barcelona till sommaren.

Stämmer det har Barça redan lagt hela grunden inför nästa säsong och kan ägna våren åt att bredda sin centrala försvarsuppställning samt hitta en mer permanent ersättare till högerbacken Dani Alves än Sergi Roberto – som har större potential som alternativ på det centrala mittfältet. Nélson Semedo kan vid en stark vår samtidigt visa att även det är överlödigt.

I väntan på det, och att Barça ska jogga hem ligatiteln, kan vi fylla tiden med att försöka klura ut hur laget nästa säsong ska få plats med Leo Messi, Luis Suarez, Andres Iniesta, Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho och Antoine Griezmann i sin offensiv. Men det är – till skillnad från bryderierna i somras – inget annat än lyxproblem.

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.