”Kim och Mange är två tunga tapp”

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

ABU DHABI. Skralt med speltid under våren - succé under hösten.

Vändpunkten kom i Göteborg.

– Det var verkligen ”nu ska du prestera, eller så är det…”, säger Jesper Karlström.

Erdal Rakip skulle ha spelat januariturnén i Abu Dhabi med Sverige. Men den före detta Malmö FF-spelaren tackade nej eftersom han skulle göra klart med en flytt till portugisiska Benfica.

Jesper Karlström, Djurgården, ersatte.

– En rolig bonus att vara här. Värme, grym service, fina hotell och fina planer. Jag skulle bara varit hemma och tränat inför uppstarten. Det här är ännu bättre så klart, säger en nöjd Karlström.

22-åringen startade 14 matcher förra säsongen. Under våren var det mest inhopp, men under hösten tog han plats och imponerade.

– Det är mitt bästa år på seniornivå. Samtidigt fick jag inte spela så mycket på våren, men kände mig ändå i bra form på träningar och när jag fick spela. På hösten gick det jättebra. Ett bra år, säger Karlström.

”Det var en vändpunkt för mig”

Det fanns en vändpunkt under säsongen – bortamatchen mot IFK Göteborg. Målskytt och hyllad efteråt.

– Det är inte så lätt att gå in mot Göteborg borta när laget ligger i toppen och krigar om en Europa-plats och det är nästan som ”här, gör något bra. Här är din chans”. Typ så. Det är inte jättelätt att gå in och prestera då. Jag försökte att inte tänka så mycket, det var mer att jag inte hade så mycket att förlora. Nästan så att det inte kunde bli värre, om du förstår vad jag menar? Jag hade inte spelat så mycket. Det var bara att gå ut och köra. Det var efter det jag fick spela mycket. Det var en vändpunkt för mig.

Är du stark mentalt?

– Jag har tänkt på att det var starkt mentalt. Jag har tänkt på det efteråt. Det är många som har sagt till mig efteråt att det är inte enkelt. Det var verkligen ”nu ska du prestera, eller så är det…”. Det var min chans. Det kunde ju ha gått dåligt också, haha.

Men det ska man inte fundera på…

– …nej, haha.

Hur har du blivit stark mentalt?

– Man har ju spelat i BP och man ska vinna hela tiden, så är det ju. Det har blivit så efter att man har spelat med många spelare som har den inställningen, det har ju blivit mer och mer att folk är mer kaxiga ”här är jag”. Om man ska ta sig fram måste man tro på sig själv. Så det har nog blivit mer så att man intalar sig själv att ”jag kan det här”. Det är mer att man försöker prata med sig själv, ”det här löser sig, jag klarar det här”.

Foto: KENTA J NSSON / BILDBYR N

”Vi lär väl ta in några spelare till”

Två andra spelare som var bra i Djurgården i fjol var Kim Källström och Magnus Eriksson. Men båda har försvunnit inför 2018. Källström slutade och Eriksson flyttade till San Jose Earthquakes i USA.

– Två tunga tapp. Två av de viktigaste spelarna på plan med sitt spel och poäng, men även i omklädningsrummet är det två starka röster, kapten och vice-kapten. Så det är självklart att några andra måste fylla de platserna. Nu fokuserar jag på det här. Vi lär väl ta in några spelare till, sedan är vi några stycken som får ta ansvar.

Vad lärde du dig av att spela med Källström?

– Man lär sig otroligt mycket av att spela med Kim. Personligen tycker jag det är jättetråkigt, jag hade gärna sett att han hade spelat ett år till. Och ”Mange” också, så klart. Han var nog vår bästa spelare i år.

Förbundskapten Janne Andersson har sagt att alla spelare ska få starta en match under lägret i Abu Dhabi. Karlström finns inte med mot Estland, så mittfältaren kommer att starta mot Danmark.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM