Här genomförs den galna fotbollsaffären

Spanska ligan (!) värvar nio landslagsspelare

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är tveklöst vinterns allra sjukaste fotbollsaffär.

Spanska La Liga lånar in nio spelare från Saudiarabiens högstaliga.

Spelarna placeras nu i sju olika lag i de två högsta ligasystemen utan att klubbarna behöver betala en enda krona.

Fotbollsvärlden har förändrats från föreningar drivna i syfte att utveckla fotbollsspelare till företag som omsätter miljarder, i vissa fall ägs av stater och som kan ha så vitt skilda syften som att bedriva politisk reklam till att inkassera miljoner till ägarna.

I dagarna togs ytterligare ett steg i förändringsprocessen av fotbollen. Detta när den spanska ligaföreningen gjorde verklighet av sitt samarbetsavtal med landet Saudiarabien tecknat i oktober 2017.

Betalar inte en krona i lön

Nio saudiarabiska landslagsspelare skrev på söndagen på för totalt sju olika klubbar från de två högsta ligorna i det spanska seriesystemet. Bland klubbarna som tog emot spelare finns ligafemman Villarreal som fick mittfältaren Salem Al Dawsari och bottenlaget Levante som värvade offensive kraften Fahad Al-Muwallad.

”Som en del av samarbetet har vår klubb under de senaste månaderna jobbat tillsammans med La Liga för att scouta saudiska landslagsspelare och talanger för att välja vår nya värvning. I Fahad Al-Muwallad får vi en spelare som ökar vår synlighet i den arabiska världen där La Liga är den populäraste internationella ligan”, skriver Levante i ett uttalande.

Klubbarna slipper betala en enda krona i såväl övergångssumma som lön för spelarna under de sex månader långa lånen. Detta finansieras istället i avtalet mellan ligan och landet.

Ska göra landet mindre oljeberoende

La Liga hoppas genom avtalet öka sin popularitet ytterligare i Saudiarabien vilket kan ge nya inkomstkällor. Saudiarabien vill i sin tur på lång sikt dra nytta av den spanska expertisen när det kommer till att bygga fotbollsakademier och på kort sikt ge landets nuvarande landslagsspelare internationell erfarenhet genom spel i La Liga.

Saudiarabien kvalificerade sig för VM i Ryssland 2018 trots att bara en av landslagets spelare, Mukhtar Ali i nederländska Vitesse, spelar klubbfotboll utanför landet. Sportsliga framgångar är också en viktig del i kronprins Mohamed Bin Salman ”Vision 2030” som har målet att genom stora satsningar på idrott, underhållning och kultur göra landet mindre beroende av olja.

Mohamed Bin Salman har under de senaste åren börjat modernisera det djupt konservativa Saudiarabien, allmänt ansett som en av världens strängaste religiösa diktaturer. Så sent som 2015 fick kvinnor för första gången ställa upp i lokala val, i april förra året valdes Saudiarabien trots hård kritik in i FN:s kvinnokommission och i september kom beskedet att kvinnor till sist också ska tillåtas att köra bil i landet.

Saudiarabien får samtidigt fortsatt hård kritik för brott mot mänskliga rättigheter, dödstraff, obefintlig yttrandefrihet, tortyr, förföljande av minoriteter samt förtryck av kvinnor, HBTQ-personer och gästarbetare.

Publicerad:

LÄS VIDARE