Mystiska utvisningen på Walid Atta upprör

FOTBOLL

"Tror att han åker ut för att han rör domaren"

1 av 17 | Foto: DRAMATISK UPPLÖSNING HIF-keepern Pär Hansson gestikulerade vilt i slutminuterna av matchen mot Hannover. Det fanns goda skäl till det.

I gårdags skandalavslutning i Europa League-matchen mellan Hannover och Helsingborg var det mycket som blev fel.

Det kanske konstigaste av allt var de dubbla utvisningarna på Peter Larsson, 28, och Walid Atta, 26.

När Walid Atta först visades ut antog TV4:s kommentatorer att 26-åringen visats ut för Peter Larssons tackling. När sedan även Peter Larsson fick syna det röda kortet utbröt förvirring överallt. Atta stod vid sidlinjen och ville komma in i spel igen, då han antog att domaren insett sitt misstag. Men domaren var stenhård. Båda mittbackarna skulle ha rött kort.

Efter matchen försökte Walid Atta förstå.

– Jag fattar ingenting. Jag försöker få kontakt med domaren och håller om honom och får rött kort för det. Väldigt konstigt att jag inte fick gult kort i så fall. Helt sjukt, sa Atta till Radiosporten.

"Domaren tar ju tag i Hansson"

När Sportbladet i dag når Helsingborgs sportchef Jesper Jansson är det fortfarande inte helt säkert varför Walid Atta visades ut.

Sa Atta något olämpligt till domaren för att få sin utvisning?

– Vi vet faktiskt inte det. Som jag har förstått det rör han domaren lite i sidan. Men det är knappt en hand. Och i sekvensen efter tar ju domaren tag i (Pär) Hansson, säger Jesper Jansson.

Är det domaren som sagt att han visade ut Walid Atta för att han rörde honom?

– Nej. Domarna springer in och gömmer sig så man får inga svar.

Anmälan på gång

Och skåneklubben har nu anmält den franska domaren.

Några förhoppningar med anmälan?

– Nej, det har vi väl inte. Men det har varit för mycket incidenter i vårt europaspel. Som mot Celtic och målet mot Levante. Men i går är det en situation med mycket på gång.

Hur tycker du att domarnivån har varit i Europa League?

– Det har inte varit tillräckligt bra. Det är stora pengar på spel och framtid för klubbarna. Man måste se över det här. Vad har det här femdomarsystemet egentligen gett? undrar Jansson.

"Brist på respekt det allvarligaste"

Helsingborgs klubbdirektör Paul Myllenberg, som även sitter i den svenska domarkommitén, har filat fram anmälan. Det är två saker som Helsingborg protesterar mot.

– Vi kan inte protestera mot själva domslutet. Men eftersom vi uppfattar det som felaktigt domslut, så menar vi att de röda kort som delades ut är felaktiga, säger Myllenberg till TT.

– Det andra är att vi rent allmänt protesterar mot domarens sätt att hantera situationen. Man kräver av fotbollslag att de ska hantera varandra med fair play och respekt. Det gjorde inte tredje parten i det här fallet. Det tycker vi i grunden är det allvarligaste, säger Myllenberg till TT.

Helsingborg har kvar att möta Levante på hemmaplan och Twente på bortaplan i Europa League. I matchen mot Levante kommer man att få klara sig utan mittlåset Atta/Larsson efter de röda korten.

ARTIKELN HANDLAR OM