Uppdrag Granskning utreder fotbollsvåld

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Först längdskidor och sedan Leksand.

Nu utreder Uppdrag Granskning supporterfirmorna i Stockholm.

– Det kommer att bli mycket diskussioner, säger Janne Josefsson till Sportbladet.

Under skid-VM i Val di Fiemme sände Uppdrag Granskning ett program om skidåkare med onormalt höga blodvärden. Sedan granskade UG Leksands kommun, som uppges gå oerhört långt för att hjälpa byns hockeylag.

Uppdrag Granskning fortsätter att utreda idrotten och håller just nu på att granska den organiserade fotbollshuliganismen, enligt Expressen.

Janne Josefsson bekräftar för Sportbladet.

– Vi håller på med det, men när det kommer att sändas vet jag inte riktigt, säger han.

Varför granskar ni supporterföreningarna?

– Vi har fått tips. Sedan tycker vi det är viktigt att granska idrottsrörelsen och Björn Eriksson (Nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld) kommer ju ut med någon utredning om en månad ungefär och den tangerar det här med fotbollsvåld och huliganism.

Ville vara med på AIK:s årsmöte

Uppdrag Granskning har bland annat försökt att vara med på AIK:s årsmöte.

– Jag pratade med AIK:s ordförande Johan Segui och vi ville vara med på årsmötet och filma, men det blev ett rungande nej, säger Josefsson.

– Det finns inte så mycket att säga om programmet nu. Men samtidigt förstår vi att det förr eller senare kommer ut att vi håller på med det här när vi är på AIK:s årsmöte.

Planerar ni fler granskningar av idrotten?

– Det som många gånger ser ut som en professionell och genomtänkt attack mot idrottsrörelsen kan också vara väldigt mycket tillfälligheter. Men först skidsporten, sedan var det Leksand och nu det här. Det är ett område vi sällan tar tag i. Det är spännande och AIK har ju haft stora problem.

Väcker det starka reaktioner?

– Det kommer att bli mycket diskussioner om det här, det kan vi räkna med.