Samerna: ”Zlatan måste anpassa sig”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Renarna riskerar att bli störda av fotbollsstjärnans stugbygge: ”Rennäringen får inte bli störd”

1 av 6 | Foto: Jan Andersson/LT Östersund

Renarna riskerar att bli störda av Zlatans nya stugbygge i Jämtlandsfjällen.

Samerna kommer därför kontakta fotbollsstjärnan för att berätta vilka riktlinjer som gäller.

– Man måste anpassa sig efter omvärlden även fast man är fotbollsproffs, säger Daniel Fjällberg, ordförande i Njaarke sameby, till Sportbladet.

Länstidningen i Östersund kunde i går visa första bilderna på Zlatan Ibrahimovics nya drömbygge.

Stugan, som är under konstruktion, ligger i Offerdalsfjällen på gränsen mellan Krokoms och Åres kommuner – ett område som är av intresse för rennäringen.

När Zlatans nye granne – IT-miljardären Dan Olofsson – byggde en villa i området för några år sedan ifrågasattes det av samerna.

– Det kom ett bygge intill en flyttled för renarna. Det var det diskussioner om då, men samerna och byggherren lyckades till slut enas, säger Anders Kråik i Sametinget (Östersund/Kiruna).

– Det har inte blivit någon större störning eftersom han (Dan Olofsson) har målsättningen att inte åka så mycket skoter. Man löser allt med dialog, säger Daniel Fjällberg, ordförande i Njaarke sameby.

”Vissa förhållningsregler”

Samerna hoppas att Zlatans ankomst inte ska störa rennäringen.

– Halva samebyn är där med sina renar vintertid och rennäringen får inte bli störd. Generellt kan man säga att det är så med rennäring att alla yttre störningar som inte är normalt blir en störning. Det blir något nytt för renarna med något som inte varit där förut, säger Daniel Fjällberg.

Ni kommer prata med Zlatan om vilka riktlinjer som gäller?

– Ja, vi måste ha vissa förhållningsregler eftersom det är ett renområde. Man måste anpassa sig efter omvärlden även fast man är fotbollsproffs. Det enklaste är att inte störa renarna. Ser han en renflock får han vända eller köra runt den.

Har hittat bostad i Paris

Fjällberg ser en risk i att det kan komma förbi obehörigt folk som enbart vill titta på Zlatans hus.

– Vi vill inte att det här ska bli någon stor grej bara för att han är en kändis.

Men kan man uppmana folk att inte åka dit bara för att se Zlatans stuga?

– Nej, det går inte. Men man måste respektera att det är ett fritidshus. Han ska få vara ledig där. Både renarna och Zlatan vill bli behandlade på samma sätt, de vill inte bli störda. Så kan man se det lite humoristiskt.

Zlatan Ibrahimovic har även byggt bo i centrala Paris där han blir granne med sångerskan Céline Dion och den förre presidenten och PSG-anhängaren Nicolas Sarkozy.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN