Hammarby IF Fotboll

”Polisen brukar mest fika på matcherna”

Av: 

Oskar Månsson

Fredrik Falk

FOTBOLL

Bajen oförstående till polisens matchbemanning

Polisen protesterar mot Björn Erikssons förslag om att ta bort eller drastiskt minska polisnärvaron på fotbollsmatcher.

Men enligt Hammarbys vd Henrik Kindlund, vars klubb betalar miljoner för insatserna, gör de utsända poliserna oftast ingenting.

– De brukar mest fika när de är på Söderstadion, säger han till Sportbladet.

Regeringens utredare Björn Eriksson tycker att polisnärvaron är för hög på svenska arenor.

Ett av förslagen i hans slutbetänkande, som är resultatet av två års studier på ämnet, är att klubbarna själva ska få bestämma hur många poliser det ska vara på matcherna.

– Jag tror att i stort sett alla klubbar är överens om det, för oftast är det lugnt och prydligt. Då klarar man sig med ordningsvakter och publikvärdar, säger Eriksson.

”Att de har en dialog? Skojar du?”

Men Isabel Thorén, intendent och handläggare för idrottsfrågor vid Rikspolisstyrelsen, håller inte med om att det är för stor bemanning på arenorna.

– Det är hans (Erikssons) bedömning. Jag håller inte med om det. Vi har riskanalytiker som gör bedömningar vid matcherna och där har vi en dialog med klubbarna. Vi försöker skapa en förståelse för hur mycket poliser vi sätter vid fötterna och presenterar hur mycket det kommer att kosta, säger hon.

Men den beskrivningen av läget delas inte av Hammarby. Klubbens vd Henrik Kindlund skrattar till när han får citatet uppläst för sig.

– Sa hon att de har en dialog med klubbarna? Skojar du? Vi får inte ta del av uppgifterna eftersom det är sekretessbelagt. Att vi har en dialog... ja, det stämmer inte på en punkt.

– Anledningen till att polisen har minst sex-åtta man är för att polisfacket begär att de inte ska vara färre. Men om vi spelar mot Värnamo en måndag med 7000 personer, vad ska sex poliser göra för nytta då? Värnamo har fyra supportrar och vi har en modell och personal för om något skulle hända med våra supportrar.

Bullfika för poliserna

Enligt Kindlund brukar poliserna mest dricka kaffe och äta bullar under sina arbetspass.

– Det är ingen kritik mot de enskilda polismännen, för det är klart att de ska få lite fika om det inte finns något att göra. Men i vissa situationer har polisen ett märkligt förhållande till sanning och fakta, de har ett egenintresse av att mål upp arrangemanget som värre än det är. Det är lite som med u-båtarna på 80-talet.

Björn Eriksson är inte överraskad över Kindlunds beskrivning.

– Jag vet att bland annat Djurgården resonerar på samma sätt. Man kan inte peppra på med poliser för att det KAN hända något. Man kan alltid ju hävda att det kan bli bråk var som helst, säger han.

Isabel Thorén tycker också att andelen poliser kan minska på sikt, men menar att det inte funkar i nuläget.

– Jag tycker det är helt rätt väg att gå, men då gäller det att ta tag i vissa problemområden och ett av dessa är att få legitimitet för publikvärdar och ordningsvakter. De ska kunna säga till folk och ingripa vid mindre företeelser, säger hon.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Hammarby IF Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hammarby IF Fotboll