Mejla

Simon Bank

Bank: En statusvärvning och ett givet ledaruppdrag

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Grattis, Sebastian Larsson. Sorry, allsvenska domarkåren. 

Och AIK?

Jo, det här är nog undantaget som bekräftar regeln.

Från Tunavallen till Wembley, och sedan hem för att runda av alltihop på Friends Arena.

Sebastian Larsson är klar för AIK, och även om hans fotbollssaga alltid varit mer prosa än poesi så är det en gedigen karriär som nu ska rundas av. En gedigen karriär av en gedigen spelare.

Svantes grabb fick sin fotbollsfostran i Arsenal, i skuggan av Fredrik Ljungberg, men Seb blev ingen Freddie. Ingen röd Kid Vicious-frisyr, inga Calvin Klein-uppdrag, inga pokaler att rada upp på spishällen.

Men han blev Sebastian Larsson, en spelare som alla litar på. Det är inte så illa. Det är verkligen inte så illa. Genom tio år i landslaget har han knappt satt en fot fel, genom en lång karriär i utrymmet mellan Premier Leagues nedre halva och Championships övre har han blivit en tränarfavorit genom sin totalt hängivna professionalism (och sin högerfot).

Säger en del om allsvenskans status

Det fanns säsonger när hans frisparksfot rankades högst av alla i Europa, men även det var något som skedde lite i skymundan. Det var statistik, inget som flyttade på Cristiano Ronaldo från rubrikerna eller Zlatan Ibrahimovic från skytteordningen i landslaget.

Men nu ska Sebastian alltså hem, och han ska till AIK.

Det säger faktiskt en del om allsvenskans status, det här med att våra största spelare inte längre har något emot att vända hem och varva av med en säsong eller två i Sverige. De gör det så klart inte för pengarna. De gör det för att få en lämplig mjuklandning och språngbräda in i livet efter fotbollen, de gör det för att ha något att göra medan de funderar, de gör det för att vinna titlar och de gör det för att det är roligt att spela fotboll inför 30 000 som brinner.

Vi kallar dem hemvändare (dokumentären Janne Halldorf inte hann med att spela in) – och jag har själv en praxis när jag bedömer deras förutsättningar att bli lyckade affärer.

33 år och 100 landskamper

Det finns, enligt den regeln, två sorters hemvändare som är värda att satsa på:

1. Sorten som vill hem för att få en hackande karriär på rätt köl, som är 27 år och vill visa hur bra de är så att de kan få en chans till ute på kontinenten. Sebastian Larsson tillhör inte den kategorin.

2. Sorten som återvänder till sitt hjärtas klubb, som helt enkelt inte kan med att inte ge allt de har för att hjälpa en förening, en publik, ett omklädningsrum som de känner djupa och äkta känslor för. Sebastian Larsson höll på IFK Göteborg som liten, han har egentligen inga band till AIK, så han tillhör inte den kategorin heller.

Så det var väl det, då? Enkel biljett ner i fiaskolådan?

Nej, det är väl inte riktigt så som Sebastian Larsson funkar. Han fyllde både 33 år och 100 landskamper i veckan som gick, och den som ens tänker tanken att han skulle gå in i allsvenskan utan att liksom bry sig har inte sett honom spela. Han kommer att ge allt här också. Han kommer att skälla ut domare, veva efter passningar som kommer för sent, bli förbannad på sig själv när han slår en dålig hörna. Som spelartyp känns han väl närmast som en uppgradering av Johan Blomberg, den där underskattade typen som gör så väldigt mycket rätt och så väldigt lite fel. Skillnaden är att Larsson kommer till Stockholm som en statusvärvning och ett givet ledaruppdrag i AIK:s lag. 

Nöjer sig inte med nästan

Jag tror inte att han kommer att tända eld på allsvenskan, men jag är fullkomligt övertygad om att han och hans krav kommer att höja kvalitéen på hela miljön kring Karlberg. Han kommer inte att nöja sig med nästan, han kommer att kräva total professionalism. I utbyte kommer AIK att få en spelare som gör de andra bättre, som lägger ner ett helhjärtat dagsverke, och som sätter dit en frispark eller två när nöden kräver.

Det är en bra affär, det är imponerande av AIK att ha landat den. Och det är ett diplom för svensk fotboll att så många börjat välja den här vägen när de ska skriva slut på sina karriärer.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.