Sverige–Peru – genrep inför fotbolls-VM

avSportbladet.se

Sverige möter Peru i den sista träningsmatchen inför VM.
Matchen spelas på Ullevi i Göteborg. Här är allt du behöver veta inför matchen och kan följa den i vår liverapportering.

Sverige–Peru på tv

Matchen visas på TV4 och matchstart är 19.15. Sändningen börjar 19.00. Kommentatorer är Lasse Granqvist, Hanna Marklund

Sverige–Peru - startelvor

Svenska startelvan: Robin Olsen–Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson–Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg–Ola Toivonen, Marcus Berg.

Peruanska startelvan:  Pedro Gallese – Miguel Trauco, Alberto Rodriguez, Christian Ramos, Luis Advincula – Christian Cueva, Renato Tapia, Yoshimar Yotun, André Carillo – Jefferson Farfan, Paolo Guerrero.

Plusbetyg på Sveriges trupp

Målvakter

Robin Olsen tog över efter Andreas Isaksson och har varit pålitlig mellan stolparna sedan dag ett. Stod för en grym insats i kvalet, men åkte på en skada i vintras och missade nästan hela våren. Kommer han i matchform bör Sverige ändå inte oroa sig. Godkända reservmålvakter. 

Försvar

Starkaste lagdelen. Det täta försvarsspelet var en stor anledning till att Sverige tog sig till VM. Och med noll insläppta mål mot Italien i playoff visade de att de kan stå upp mot vilken nation som helst. Stabilt mittbackspar med Granqvist och Lindelöf. Ytterbackarna bra åt båda hållen.

Mittfält

Forsberg är den klarast lysande stjärnan som ibland spelar på en helt egen nivå. Utan honom försvinner Sveriges offensiva kvalitet. Med Ekdal får laget också en helt annan trygghet i spelet.
I övrigt ett hårt arbetande mittfält med löpstarka spelare som Larsson och Claesson. 

Anfall

Berg gjorde åtta mål i kvalet och är helt given på topp. 31-åringen kommer med fin form till VM och samarbetar bra med Toivonen som lär ta platsen bredvid. Dck känns anfallsuppsättningen något tunn. Guidetti har ett svagt målfacit och Kiese
Thelin har inte fått till det än i landslaget. 

Tränare

Att Janne Andersson tog Sverige till första VM sedan 2006 är en stor bedrift. Speciellt med tanke på att landslaget under resan både besegrat Italien och Frankrike. ”Party-Janne” har gjort Sverige till ett stark kollektiv där disciplin och hårt arbete prioriteras högst. Det har räckt långt. 

Rutin

Även om Sverige inte spelat VM på tolv år ser det inte så pjåkigt ut. Laget har en stomme av äldre spelarna Lustig, Granqvist, Ekdal, Larsson och Berg som varit med länge. Forsberg och Lindelöf har ­erfarenhet från storklubbar och CL-spel.

Plusbetyg på Perus trupp

Målvakter

Inga namn som får nackhåren att resas, men ­ändå en hyfsat kompetent trio som fått ganska mycket speltid denna säsong, vilket man inte kan säga om alla nationers målvakter. Gallese den givna ettan, gjorde det riktigt bra i kvalet och finns till vardags i mexikanska ligan, som håller bra klass.

Försvar

Inga supernamn här heller, men ett par av herrarna spelar i Brasilien och ett par i Mexiko, vilket indikerar att man nog gör bäst i att ta dem på allvar. Ett minus: ingen av försvarsspelarna är över 185 cm. Kan ställa till det vid defensiva fasta.

Mittfält

Den vassaste lagdelen, helt klart – även om det inte heller här finns några namn som får fotbollssupportrar att gå i spinn. Yttern Carillo har gjort det klart anständigt i Premier League denna säsong medan offensive mittfältaren/släpande anfallaren Flores var den stora succén i kvalet.

Anfall

Jefferson Farfán är säkert den i truppen som är mest känd i Europa, men den förre supertalangen har hunnit bli 33 vid det här laget och har tappat
i styrka och speed. Dock: han gjorde 16 poäng på 22 ligamatcher i Ryssland denna säsong. Bara så att Deschamps, Hareide och van Marwijk vet.

Tränare

Ricardo Gareca har drygt 20 år på nacken i branschen och är således ingen duvunge. En argen­-
ti­nare som varit verksam på den sydamerikanska kontinenten under hela sin karriär. Han tog över som förbundskapten för Peru i februari 2015 och är
i dag stort uppskattad i landet.

Rutin

Det är en evighet sen, eller snarare 36 år sen som landet senast deltog i ett VM-slutspel, så ­erfarenhet från globala mästerskap kan vi alltså glömma direkt. Det finns, möjligen med undantag för Farfán, heller ingen spelare i truppen som har spelat stora och viktiga matcher på yppersta nivå. 

Sveriges matcher i VM

Måndag 18 juni 14.00: Sydkorea

Lördag 23 juni 20.00: Tyskland

Onsdag 27 juni 16.00: Mexiko.

Perus matcher i VM

Lördag 16 juni 18.00: Danmark

Torsdag 21 juni 17.00: Frankrike

Tisdag 26 juni 16.00: Australien.

Laddar Matchlista

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ARTIKELN HANDLAR OM