OBOS Damallsvenskan i fotboll

Djurgården tog tre tunga poäng

Av: 

Anna Rydén

FOTBOLL

Den dystra sviten slutade på sex raka förluster.

Med publiken tillbaka på läktaren tog blåränderna en efterlängtad seger.

– Det har varit en jobbig tid men med den här segern kommer det bli bättre, säger matchvinnaren Daniela Zamora.

Det var lapp på luckan när Eskilstuna gästade Djurgården på Stockholm Stadion. För första gången sen 2019 var det hundratals supportrar på plats på läktaren.

– När vi gick ut och hörde att de började sjunga. Jag grät. Det rann tårar. Det är bland det finaste jag har varit med om i min tid i Djurgården, säger Fanny Lång.

Även gästernas anfallare Felicia Rogic imponerades av publiken.

– Det är en fantastisk klack de har. De här femhundra hörs som om det vore fler tusen, säger hon efter matchen.

En match som hon i övrigt inte hade så mycket positivt att säga om.

– Det är jättefrustrerande. Vi tror på det och vi vet att vi kan men det är inget som kommer gratis. Det är ett Djurgården idag som man märker är väldigt desperata, säger Rogic.

Ändrade i spelsystemet

Djurgården, som inte tagit poäng sen segern i premiären här på Stockholm Stadion mot Kif Örebro, valde att ställa upp med en fembackslinje.

– Vi tränade lite på det under veckan och jag tror att Pierre hade bestämt sig rätt tidigt i veckan att vi skulle spela så, säger lagkapten Sheila van den Bulk.

Eskilstuna förde stundtals spelet i den första halvleken men utan att skapa några farliga målchanser. De tvingades dessutom till ett tidigt byte efter att Amanda Nildén fått en tryckare i ryggen av Djurgårdsförsvararen Sara Olai. 

Chanserna var det istället Djurgården som stod för. Redan i den tredje minuten letade sig en djupledsboll från Fanny Lång in bakom Eskilstunas backlinje. Emma Holmgren i gästernas mål missbedömde situationen och Daniela Zamora kunde runda målvakten, men bollen satt i burgaveln.

Nära självmål

Efter dryga halvtimmen så fick Djurgården med sig några fasta situationer på offensiv planhalva. Ett långt inkast från Hayley Dowd tvingade Emma Holmgren till en svettig benparad.

På den efterföljande hörnan slog Lång den mot första stolpen. Bollen studsar i straffområdet och Eskilstunaförsvaret lyckas inte rensa undan. Istället håller Daniela Zamora sig framme och stöter in sitt första mål i den blårandiga tröjan.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det var mycket adrenalin. Alla känslor. Jag vet bara att jag sparkade till bollen och den satt, säger Zamora med ett stort leende. 

– Det var skönt. Det har inte varit vår styrka. Jag skrek det i cirkeln när vi skulle fira. Ett hörnmål! Vi har ju fantastiska huvudspelare i vårt lag så det har legat i luften ett tag, säger hörnläggare Lång.

I den andra halvleken pressade Eskilstuna på. Ett inlägg från Fanny Andersson var nära att resultera i ett självmål. Felicia Rogic klackade bollen vidare och Djurgårdskaptenen Sheila van den Bulk styrde bollen i ribban.

– Det var ett ganska bra inlägg. Jag fick en felträff på bollen. Tur att den gick i ribban och inte in i mål. Det gick så snabbt så jag hann inte ens tänka. Det var full kontroll, skrattar van den Bulk. 

Närmare än så kom inte Eskilstuna ett reduceringsmål även om Elise Stenevik tvingade Kelsey Daugherty att sträcka ut på en frispark. Nu skiljer det bara en poäng lagen mellan. Djurgården ligger fortsatt på en elfte plats medan Eskilstuna ligger nia.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Drömmål av AIK:s Honoka Hayashi

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll