Sveriges miss – hade inte koll på Islands vapen

REYKJAVIK/STOCKHOLM. Islands kvittering kom efter ett av alla långa inkast.

Men Sverige hade missat att scouta det isländska vapnet.

– Det blev väldigt jobbigt för oss, vi var inte förberedda, säger Lina Hurtig.

Det blev en tuff match på Island för de svenska landslaget. Sverige gjorde en bra första halvlek och tog ledningen i den 33:e minuten genom Anna Anvegård. Men efter målet tog Island över mer och mer.

Hemmalaget dominerade den andra halvleken och kvitteringen kom efter att av Jane Jonsdottirs alla långa inkast in i straffområdet. Lina Hurtig missade att rensa undan bollen och Elin Metta Jensen blev fri framför mål och satte 1–1.

– Det är klart det är surt. Vi får väldigt många inkast emot oss och jag missar en boll och det blir mål på den. Det är surt som fan, säger Hurtig.

Sverige hade helt missat att scouta det isländska inkastvapnet.

– Det blev väldigt jobbigt för oss, vi var inte förberedda och fick slita i de situationerna, säger Hurtig.

Landslagsledningen brukar scouta motståndet bra, hur förvånande var det när ni inte hade fått den bilden?

– Det var bra dolt av Island..., säger Hurtig med ett snett leende.

”Hade inte koll”

Caroline Seger är inne på samma spår.

– Långa inkast är ett signum för Island, men vi hade nog inte riktigt bra koll på att den här spelaren kastade så här långa inkast. Å andra sidan tycker jag att vi löser det bra fram till den här situationen där de gör mål. Det blir lite oturligt. Trist att släppa in ett sådant mål såklart, säger Caroline Seger.

Förbundskapten Peter Gerhardsson, som sköter scoutingen tillsammans med assisterande förbundskapten och lagets analytiker, var osäker på om Jonsdottir ens skulle starta.

– Det var en spelare som spelade mot Lettland. Men vi visste inte om hon skulle starta eftersom det är en ung spelare. Hon var en riktigt bra spelare, hon var jobbig och inte bara med inkasten. Sen vet jag inte hur många minuter av matchen som lades vid inkasten, det är som det är. Men det är ingen rytm i spelet utan långa avbrott hela tiden. Framförallt i andra halvlek, säger han.

Sverige leder fortfarande EM-kvalgruppen på samma poäng som Island. Alla gruppettor går direkt vidare till EM liksom de tre bästa tvåorna. Övriga sex tvåor gör upp i playoff om de tre sista platserna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.