Stjärnan spelade under falsk identitet – berättar om skräcken

VfB Stuttgarts anfallsstjärna Silas Wamangituka Fundu har spelat fotboll under falsk identitet.

Silas Katompa Mvumpa, som han egentligen heter, pressades av sin agent till att ljuga, enligt klubben.

– Jag har levt i konstant skräck, säger han till klubbens hemsida.

Silas Katompa Mvumpa, som han heter egentligen, kom till Stuttgart i Bundesliga i augusti 2019 från den franska division två-klubben Paris FC. Redan då lyfte den franska tidningen L’Equipe uppgifter om att spelaren var någon annan än den han utgav sig för, men misstankarna dementerades starkt av klubben.

Nu är det klubben och spelaren själva som går ut med avslöjandet – och de menar att spelaren tvingats att upprätthålla en falsk bild av sig själv under inflytande av en potentiellt brottslig agent.

– Jag har levt i konstant skräck de senaste åren och jag har också varit mycket orolig för min familj i Kongo. Det var ett svårt steg för mig att avslöja min historia, säger Silas Katompa Mvumpa till klubbens hemsida.

Silas Katompa Mvumpa (till vänster).
Silas Katompa Mvumpa (till vänster).

Hotades med avstängning

Enligt klubbens och spelarens historia ska Katompa Mvumpa varit så gott som livegen till sin före detta agent. Agenten ska först ha lurat den då 19-årige spelaren, med hot om att ett visum i hans riktiga namn inte skulle accepteras, att ansöka om. tillstånd och licenser med falsk identitet. När spelaren sedan bodde hos agenten, hade agenten hans identitetshandlingar – och hans lön. Silas Katompa Mvumpa fick bara delar av lönen.

Agenten ska också ha hotat spelaren om att han skulle stängas av från fotbollen om sanningen kom fram.

”Behöver inte vara rädd längre”

Efter två år i klubben vågade han till sist berätta om skräckväldet.

– Det blev klart för mig att jag inte längre behöver vara rädd och att vi kan lägga allt på bordet tillsammans. Jag skulle inte ha vågat ta detta steg om Stuttgart inte hade blivit ett andra hem för mig där jag känner mig trygg.

Klubben försöker just nu att reda ut och hjälpa till i spelarens situation – och har inte uteslutit att vidta rättsliga åtgärder mot agenten.

Stuttgarts hållning är att anfallaren ska få spela vidare när han återhämtat sig från sin korsbandsskada - och att licensen han spelat på ska vara giltig.

Spelaren har tidigare sagt att han är 23 år gammal, men i själva verket är han 22 år.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.