I dag släcker de sina sociala medier

”Det är ingen trygg plats att vara på”

Sociala medier blir en ödsligare plats för fotbollsälskare i helgen.

Under tre dagar stänger klubbar, förbund, sändningsbolag och sponsorer i flera länder alla konton i protest mot hat och trakasserier.

– Vissa människor kan förvandla sociala medier till ett vapen, säger legendaren Thierry Henry som redan släckt sina kanaler helt.

De stora idrottsidolerna har genom sociala medier fått en enorm plattform att kapitalisera på både genom varumärkesbyggande och ren marknadsföring. Men baksidan av det hela är inte alltid vacker.

Misslyckade insatser på planen kan följas av hat och trakasserier. Svaga resultat möts till och med av hot mot familjemedlemmar. Rasism blir till vardag.

Drar in alla annonser

Nu har den engelska fotbollsfamiljen tröttnat och organiserat en motrörelse. Klockan 16:00 på fredagen släcker fotbollsförbundet och klubbarna i herrarnas och damernas högsta serier sina sociala konton på Facebook, Twitter och Instagram tillfälligt.

Efter initiativet har även Rugby- och tennisförbundet i landet hakat på samt sändningsbolaget BT Sports och storsponsorn Adidas. De senare kommer inte rulla några annonser i sociala medier under bojkotten som pågår fram till klockan 01:00 natten mot tisdag.

Även Europeiska fotbollsförbundet Uefa och Italiens fotbollsförbund kommer följa initiativet.

Kräver skärpt lagstiftning

Det gemensamma kravet är att företagen bakom de sociala medierna ska göra mer för att stoppa trakasserierna online, samt att den engelska regeringen ska skärpa lagstiftningen.

Tidigare under april lämnade Liverpools lagkapten Jordan Henderson över kontrollen över sina sociala medier till organisationen Cybersmile, som jobbar mot mobbning online. Premier League-legendaren Thierry Henry beslutade i sin tur i slutet av mars att släcka sitt Twitter-konto med 2,3 miljoner följare helt.

– Det är ingen säker plats att vara på. Jag vill ta ställning och visa att det här är ett viktigt verktyg men som vissa människor tyvärr kan utnyttja och förvandla till ett vapen genom att gömma sig bakom fejkade konton, sa Henry till CNN.

För svensk del uppmärksammades näthatet inom fotbollen stort när landslagsspelaren Jimmy Durmaz fick hot och rasistiskt hat riktat mot sig efter VM-matchen mot Tyskland 2018.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.