OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hyllningen till fansen: ”Det är en flickdröm”

Av: 

Anna Rydén

FOTBOLL

Det smällde och sprakade om premiären mellan Hammarby och Häcken.

Men inte på planen. Utan utanför arenan.

– Jag bara: oj, shit, vad händer?, säger Madelen Janogy.

På ett soldränkt Kanalplan höll nykomlingarna Hammarby och regerande mästarinnorna i Häcken på att värma upp inför premiären när något, som numera är ovant, inträffade.

På den gångväg som ligger alldeles ovanför den damallsvenska arenan kom hundratals supportrar tågandes. Efteråt så var spelarna inte sena med att hylla fansen.

– Det är klart att det är häftigt och otroligt kul för damfotbollen. Det är klart att hade man varit Bajenspelare hade man kanske uppskattat det lite extra men häftigt att se hur många som sluter upp och vill stötta Bajen idag, säger landslagsanfallaren Stina Blackstenius. .

– Det är en flickdröm att få spela inför en publik som den här. Det är såhär det ska vara. Att spela fotboll och vara tjej just nu. Det är så mäktigt att få vara med om det, säger June Pedersen i Hammarby.

Fyrverkerier och bengaler

Inne på arenan fanns åtta glada supportrar, men utanför var det desto fler.

Den klassiska inmarschen till ”Just idag är jag stark” följdes upp av både gula och gröna bengaler och fyrverkerier från Bajenklacken.

– När vi skulle dra igång så började det smälla. Jag bara: oj, shit, vad händer?, säger Hammarbys Madelen Janogy och fortsätter:

– Men det var ett otroligt stöd och man hörde det hela matchen. Man är ju inte riktigt van vid det. Det var otroligt häftigt och kul.

Madelen Janogy.

”Man är inte van”

Det har spelats en hel säsong utan fans på läktaren. Men med publiken i ryggen så höll Hammarby på att störa regerande mästarinnorna, som var märkbart nervösa.

– Jag vet inte om det var en grej som gjorde det nervigt. Man är inte van att det är publik och att det hörs runtomkring. Det kanske också var en faktor till att vi blev lite nervösa, säger Filippa Curmark.

25-åringen är inne på att laget var tystare än vanligt under uppvärmningen och premiärnerverna är det flera av spelarna som vittnar om.

– Jag kände mig ganska nervös inför matchen i dag och det är kanske någonting som jag inte brukar vara, säger Blackstenius som inte var nöjd med prestationen.

– Jag tycker inte att vi spelar som vi vill och som vi brukar göra. Men en premiärmatch är alltid en premiärmatch. Det är mycket nerver. Samtidigt möter vi en nykomling som verkligen vill visa att det är här de vill vara, säger hon.

Efter ett självmål av Hammarby redan i den fjärde minuten så fick Häcken ändå med sig tre poäng hem till Hisingen.

– Det är klart att det alltid är skönt att vinna första matchen. Det sätter prägeln på serien och det har varit mycket snack om att vinner man inte premiären så vinner man inte SM-guld. Så det var skönt att vi kunde vinna den, säger Curmark.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

PANEL: Experterna tar ut OS-truppen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Hammarby IF Fotboll

BK Häcken

Filippa Curmark

Stina Blackstenius

Madelen Janogy