IFK Göteborg

Bjärsmyr lyfter IFK Göteborg: ”Kommer bli bättre i sommar”

Av: 

Michael Wagner

Petra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. Pontus Wernbloom, Jakob Johansson och Sebastian Eriksson flyttade hem.

Men just nu är det Mattias Bjärsmyr, 35, som lyfter IFK Göteborg innan Marcus Berg och Oscar Wendt ansluter.

– Det kommer bli ännu bättre när de kommer till sommaren, säger mittbacken.

Efter 0-0 i premiären borta mot Örebro fick om- och uppskrivna IFK Göteborg ett för dem välbehövligt besked via 2-0 mot AIK.

På måndagskvällen kommer ett nytt test på vart Blåvitt 2021 är på väg någonstans.

– Inledningen är okej, godkänd. Jag som varit med ett tag och har min egen historia i klubben och i sådana matcher vet vad segern mot AIK var värd för oss spelare och fansen. Men det är lätt att sjunka nedåt igen om vi inte tar den vinsten vidare mot Degerfors, säger Mattias Bjärsmyr.

Bjärsmyr hyllas

Mittbacken, som många visade skepsis inför vid senaste hemkomsten, har lett IFK Göteborgs defensiv som hittills stått för två hållna nollor. 

– Det känns bra. Peppar, peppar, men jag är väl en av ganska få i den här IFK-truppen som varit ute på planen hela vintern. Jag känner mig pigg och i form.

Är du förvånad över nivån du håller?

– Jag är inte jätteförvånad när jag visste omständigheterna när jag kom hit förra året. Då hade jag inte spelat något på tre månader. Sedan hade jag problem med knät länge men körde vidare.

– Jag vet själv när jag är bra och när jag varit mindre bra, men utan fans på plats på matcherna så blir det längre till reaktionerna.

– Vi jobbar hårt som lag för att få ihop den defensiva kvaliteten vi har just nu. Ingen fuskar. Jag är en del i det kollektivet. Det är lite klassiskt Blåvitt över oss.

Du får mycket beröm på sociala medier. 

– Det är jättekul. Allsvenska mittbackar är inte det sexigaste i fotbollsväg om man ska skriva något på twitter. 

Var står IFK Göteborg 2021?

– Vi är bra, men i längden måste vi ha folk med ute och spela matcherna. Vi måste ha våra spelare med ute under träningarna. Det har vi inte haft och det fungerar inte långsiktigt.

Får inte känna efter så mycket

– När fler spelare kommer tillbaka så kan det bara bli bättre. Vi har redan något på gång spelmässigt. Det gäller att orka hålla i det.

Är ert medicinska team nyckeln till framgång framöver?

– Det är upp till spelarna också. Ibland måste det göra lite ont. Skador är skador och det får man ha respekt för också.

15 juli när sommarfönstret öppnar blir Marcus Berg och Oscar Wendt spelklara för IFK Göteborg. 

– De längtar. De ser fram mot den här återföreningen, det vet jag.

– Nu har det blivit mer kontakt mellan oss allihopa igen inför att vi ska stråla samman. Oscar (Wendt) har börjat skriva feedback efter matcherna. Det är jäkligt kul.

Vännerna på bröllop

Vad tänker du när du ser de här klassiska bilderna på er från 2006?

– Vilken av dem? Den i U21-landslaget? Det finns en på oss från Olas (Toivonens) bröllop. Där är vi stiliga i alla fall. På den andra är vi bara...väldigt unga.

– Man har ju minnen från den tiden och tänker ”vad kul att göra de grejerna igen” tills man inser att vi blivit 15-16 år äldre, med familjer. Vi är farsor. Allt har ändrats.

– Men snart är de här och det ska bli jävligt kul. 

Starka band

– Jag är glad över att ha dem som vänner men även att vi finns kvar här i samma område och kan umgås med varandra och med våra familjer om tio år. Vi har en stark gemenskap och band till varandra, säger Bjärsmyr som har kontrakt säsongen ut.

Vem av er spelar fotboll om fem år?

– Om fem år?! Wow. 

– Får jag svara ingen…? (skratt) 

– Om det är någon, så är det nog inte på någon vidare nivå, om man ska vara realistisk. Det är nu vi har ett par år på oss att prestera, säger Mattias Bjärsmyr.

Allt inför fotbolls-EM

Stor guide med allt inför EM 2021: Spelschema, tv-tider och arenor
Här är Sveriges trupp till fotbolls-EM: Fakta om alla spelare
Alla nyheter om EM i fotboll 2021

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

IFK Göteborg

LÄS VIDARE

Laul: Kände ni skälvningarna? Blåvitt är på rätt väg igen

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll

Mattias Bjärsmyr

Oscar Wendt

Marcus Berg

Pontus Wernbloom

Jakob Johansson