SvFF, Svenska fotbollförbundet

Svenska Fotbollförbundet sätter tryck på Qatar i öppet brev

Av: 

Felix Tornberg

FOTBOLL

Svenska Fotbollförbundet ställer sig kritiskt mot VM i Qatar.

Därför har förbundet nu skrivit ett öppet brev till Fifa.

”Vi anser att världens största sport ska vara världens bästa sport”, står det i brevet undertecknat av Karl-Erik Nilsson och Håkan Sjöstrand.

”När Fifa 2010 tilldelade Qatar VM 2022 var utnyttjandet av migrerande arbetstagare i landet välkänt och det har fortsatt under den period där mycket av världscupinfrastrukturen har byggts. Baserat på våra värderingar är det Svenska Fotbollförbundet av den fasta åsikten att beslutet att ge turneringen till Qatar var felaktigt”, skriver ordförande Karl-Erik Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand i ett brev adresserat till ”käre president, käre Gianni” (Infantino, president Fifa, reds. anm) under torsdagen.

Brevet är tre sidor långt, och i detta meddelar förbundet att det vill få till ett möte med Fifa för att diskutera situationen i Qatar och för att kräva större ansvar.

Fotbollens ansvar

För att ”säkerställa att VM 2022 lämnar ett positivt och långt eftermäle för alla migrerande arbetstagare i Qatar”, ställer det svenska förbundet en rad krav. Dessa gäller främst:

* Att Fifa ska undersöka huruvida mänskliga rättigheter efterföljs vid byggandet av VM-relaterade byggnader, och agera kvickt mot och stävja övergrepp mot arbetstagare.

* Att Fifa ska använda all sin influenskraft, både publikt och privat, för att kräva att Qatar ska tillämpa mänskliga rättigheter och se till att alla arbetstagare skyddas av dessa.

Ställer sina tjänster till förfogande

Förbundet skriver i brevet att det är fotbollsvärldens ansvar att göra allt man kan för att upprätthålla mänskliga rättigheter. Det svenska förbundet har varit på plats i Qatar vid tre tillfällen för att upprätta en dialog kring problemen i landet.

”Om fans, spelare och officiella representanter ska kunna resa till Qatar säkra med vetskapen om att migrerande arbetstagare de kommer att träffa på resan har betalats ordentligt, behandlas rättvist, är fria från kontrollen av exploitativa arbetsgivare och inte offer för utnyttjande arbetsformer, är det tid för Fifa och fotbollsvärlden att vidta brådskande och konkreta åtgärder”, skriver Nilsson och Sjöstrand.

Brevet avslutas med att förbundet ställer sina tjänster till förfogande för att assistera Fifa i detta arbete, och ber organisationen höra av sig med eventuella frågor.

Sedan tidigare har The Guardian rapporterat att över 6500 gästarbetare dött i Qatar under förberedelserna inför nästa års VM.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

Karl-Erik Nilsson: ”Qatarfrågan annorlunda”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SvFF, Svenska fotbollförbundet

Fotboll

Qatar

Fifa