”Svenska fansen borde inte åkt dit”

S:T PETERSBURG. Två positiva coronafall bland fansen skapar nu en oro för att fler ska drabbas.

Marie Midgley på svenska konsulatet i S:t Petersburg hade gärna sett att de svenska fansen stannat hemma i Sverige då UD avråder från resor till Ryssland.

– Helst skulle man hörsammat avrådan, säger hon till Sportbladet.

Inne i Alpenhaus i närheten av arenan i S:t Petersburg laddar svenska fans inför Sveriges möte med Polen.

De gör det med uppmaning från Camp Sweden om att hålla avstånd och munskydd på.

På parkeringen utanför genomför representanter från Svenska fotbollförbundets säkerhetsavdelning, polis och svenska myndigheter ett möte.

Marie Midgley, näst längst till vänster, på ett möte inför matchen med representanter från Svenska fotbollförbundets säkerhetsavdelning, polis och svenska myndigheter.
Marie Midgley, näst längst till vänster, på ett möte inför matchen med representanter från Svenska fotbollförbundets säkerhetsavdelning, polis och svenska myndigheter.

Avstämningen sker dagligen, men under onsdagen har två bekräftade fall bland de svenska fansen intensifierat dialogen.

Marie Midgley, tf konsul på svenska konsulatet i S:t Petersburg, berättar att hon har varit i kontakt med de två personer som testats positivt och som sitter på sitt hotell.

– Vi har kontakt med dom och de mår bra, säger hon.

”Vet inte var de förs”

Vad händer med dem nu?

– Det är den ryska pandemilagen som gör gällande att man inte tillåts sitta i karantän på sitt hotell. Men det här är det första fallet som vi har hört talas om så vi vet inte om de kommer att bli tvingade att lämna hotellet och sitta i karantän på anvisad plats, säger 

Har ni kontakt med de ryska myndigheterna om det?

– Nej, det har vi inte. Vi snackar med de här två personerna så de är vid gott mod och att de inte blir sämre, säger Marie Midgley.

Vad innebär anvisad plats?

– Vi vet inte konkret.

Är det karantänshotell?

– Det måste det nästan vara, men vad jag vet ska man få mat och vara där i 14 dagar.

Svenska fans inför matchen.
Svenska fans inför matchen.

Finns det en oro att fler svenskar ska drabbas?

– Jo, men det har vi väl alla haft både supportrar och myndigheter. Det är en avrådan för icke nödvändiga resor och smittan ökar i S:t Petersburg. Vi är inte heller förvånade tyvärr. Det ser man själv inne på deras samlingar att det hålls inte så bra avstånd.

”Inga avstånd”

Vems ansvar är det att se till att de svenska fansen efterlever riktlinjerna här på plats?

– Det är de ryska myndigheterna och restaurangens personal också såklart. Vi var här och besökte Alpenhaus inför matcherna för att kolla vilka restriktioner de har och hur de försöker efterleva dem, säger Marie Midgley som dock inte är nöjd med hur det efterlevs.

– De tar in alldeles för mycket folk därinne och det är inga avstånd mellan borden. Vi har ingen auktoritet att gå in och styra upp det, det är ryska myndigheter som måste göra det.

Är ryska myndigheter på plats just nu?

– Det känner inte jag till.

Många svenska fans har åkt hit trots avrådan från UD. Hur ser ni på det?

– Då måste man vara medveten om de här riskerna man tar. Det är begränsade möjligheter för oss att att hjälpa till. Helst skulle man hörsammat avrådan.

Det bästa hade varit inga svenska supportrar?

– Ja.

”Inte springa runt”

Susanne Petersson, ordförande i Camp Sweden, har inte fått till sig att det finns en oro bland de svenska supportrarna. Många sitter utomhus i små grupper, men inne i lokalen är det tätare.

– Vi har gått ut med en uppmaning om att de som inte har testat sig inför hemresa ska göra det innan de kommer hit och att vi säkerställer att man försöker inte springa runt så mycket som man gör i vanliga fall och inte kramas och så. Vi måste vara försiktiga.

– Både vi och polisen har uppmanat till att använda munskydd. Sen är det eget ansvar men vi hoppas att man tänker på sig själv och andra, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.