BP

BP:s spelare erbjuds gratis mensskydd

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

BP:s spelare erbjuds gratis mensskydd.

Klubbens förhoppning är att initiativet ska hjälpa spelarna konkret men också bidra till ett öppnare klimat om den kvinnliga fysiologin.

– De här unga flickorna ska inte skämmas för att har sin menstruation, utan känna att vi finns där och stöttar dem i den processen, säger Jackie Bachteler, sportchef för flicksektionen.

Brommapojkarna meddelade under onsdagen att klubben, som första förening i Sverige, kommer att erbjuda gratis menstruationsskydd till alla sina spelare från flickor 13 år och uppåt.

Initiativet är ett led i strävan mot en jämställd och inkluderad förening.

Matilda Nildén, anfallare i A-laget, som spelar i Elitettan, välkomnar klubbens aktion.

– Jag tycker att det är ett jättebra samarbete och anser i grunden att mensskydd ska vara gratis för tjejer, i alla fall när man är under 18 år, säger hon.

Har ni inte haft den tillgången tidigare?

– Det har funnits i sjukvårdsväskan ifall man själv glömt, men annars har man köpt själv. Nu finns det hela tiden på Grimsta och man kan ta med sig.

Jackie Bachteler, ansvarig för flicksektionen upp till 15 år, uppskattar BP:s agerande i samarbete med varumärket Syd ur flera aspekter.

I sin vardag träffar hon dagligen klubbens unga flickspelare och nu ges chansen att lyfta ett ämne som ofta är tabubelagt, även om det skett en positiv förändring i samhället och inom idrotten.

– Det är flickor som får mensen för första gången i livet och nu har de tillgång till gratis mensskydd. Då kanske de känner ett större förtroende för att komma fram och prata om det, berätta om de inte mår bra och känna att det är normalt. De kanske känner humörsvängningar eller har ont och hur kan vi då anpassa deras träning efter det, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det kan leda till att vi anpassar träningen och intensiteten och att detta är ett steg i den riktningen. Det finns fortfarande väldigt lite forskning, men vi vet att Chelsea är en klubb som jobbar med den frågan. Hur kan vi träna under olika faser av spelarnas cykler, vad är bäst ur ett individuellt perspektiv och ett lagmässigt perspektiv.

Vilken respons har du fått?

– Responsen har varit fenomenal. De är väldigt glada, framförallt de yngre spelarna. De är väldigt öppna och pratar om de. De berättar för mig när de har mens, jag tror aldrig jag pratade om det när jag var ung. Det här ger dem en chans att prata om det. Spelarna är väldigt lyckliga och deras föräldrar också.

Matilda Nildén, ser också en rad fördelar:

– Just i damlaget är det öppet med snacket om mens, men för tonåringar och ungdomar behövs det pratas mer. När man var liten ville man inte säga om man hade mens, det är bra om vi kan lyfta den här frågan.

Kan du som seniorspelare tala med dina ledare om menstruation?

– Det tycker jag att man kan göra. Är det något kan man säga till. Man kan bara säga att man har. Jag skäms inte över att prata om det.

Se alla damallsvenska matcher här på Sportbladet Play

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

BP

Elitettan