Totalsågar AIK efter kollapsen mot Blåvitt

avMalin Wahlberg, Per Bohman

GÖTEBORG.

Totalt överkörda av IFK Göteborg.

Då sågade AIK sig själva efter matchen.

– Det är katastrof. När vi spelar som vi gör får vi IFK Göteborg att se ut som Barcelona, säger Henok Goitom.

– Vår insats är skit. Jag skäms. Jag vill be om ursäkt till fansen, fyller Chinedu Obasi i.

0–3 borta mot IFK Göteborg. Rikard Norling skickade ut sitt manskap med en helt ny taktisk formation och blev blåsta av planen av Blåvitt.

Oscar Linnér, som hade problem genom hela matchen, fick kritik för sitt ingripande i samband med IFK Göteborgs ledningsmål.

– Det där avståndet och efter backen, det är omöjligt att den där ska gå in, säger Alexander Axén efter Giorgi Kharaishvilis frisparksmål till 1–0.

Linnér erkände sitt misstag.

– Det är oacceptabelt.

Därefter fyllde Patrik Karlsson Lagemyr och Sargon Abraham på med ytterligare mål när IFK Göteborg pressade sönder och spelade ut AIK.

Norling: ”Vore jävligt fegt”

Rikard Norling lade hela skulden på sig själv efter förnedringen.

– Det var för mycket som jag gjorde fel. Jag kan inte peka på några individuella prestationer som gör att vi förlorar matchen. Det var så mycket som inte var bra. Jag kan inte peka ut några spelare, för det vore jävligt fegt av mig om jag gjorde det, säger han.

AIK:s lagkapten Henok Goitom vill inte att spelarna ska fly ansvaret.

– Det är katastrof, ren katastrof. Det spelar ingen roll vilken taktik man har ibland, för ska man vinna matchen så måste man vinna dueller och andrabollar. Synka presspelet och hjälpa bollhållaren. Vi gör inte grunderna.

”Det känns som en katastrof”

Norling tog på sig förlusten?

– Men vi hjälper inte vår tränare heller. Om man inte gör grunderna så spelar taktiken ingen roll. Jag förstår vad Rikard menar men vi hjälpte inte honom ett dugg heller, säger Goitom och fortsätter:

– Möter du ett lag som IFK Göteborg, som vill ha possession, så måste du in i duellerna och presspelet, annars kommer du få dem att se ut som Barcelona.

Goitom sammanfattar känslan:

– Det känns bara som en katastrof. Vi har en viktig vecka framför oss nu och då får vi se åt vilket håll säsongen går.

Obasi: ”Det var skit”

Lagkamraten Chinedu Obasi fyller i.

– Det är en besvikelse. Jag skäms. Vad ska man säga? Vi måste skärpa oss. Vi alla var dåliga.

Han fortsätter:

– Fansen förtjänade inte det här. Men vissa matcher kan vara såhär, även om det inte är acceptabelt. Jag vill inte säga för mycket om taktiken och förvärra situationen. Jag be om ursäkt till alla AIK-supportrar. Från hela laget.

Måste ni vinna mot AFC nu?

– Ja, definitivt. Vi får inte vara rädda. Det kan man inte vara i AIK. Vi måste hålla ihop mer än någonsin i laget och hjälpa varandra. Säsongen har varit svår redan från start. Idag var det som en mardröm. Insatsen var skit, verkligen skit.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM