”Ska bli jäkligt bra på att hantera ett kaos”

”Jättekonstigt” och ”hönsgård” var ord Nils-Eric Johansson och Robert Åhman Persson använde för att beskriva AIK:s försvarsspel.

– Jag kan inte säga annat än att jag förstår det och vår ambition är att bli jäkligt bra på att hantera det, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

AIK:s nya försvarsspel har varit ett hett samtalsämne – både inför och under den allsvenska säsongen.

I förra veckan gav den tidigare AIK-duon Nils-Eric Johansson och Robert Åhman Persson sin syn på det hela. Johansson, som ledde AIK:s försvar i elva säsonger, menade att det är ett extremt man mot man-försvar som han ansåg vara ”jättekonstigt”.

”Välkomnar det”

Rikard Norling har haft både Johansson och Åhman Persson under sina vingar, då med ett mer zonrelaterat försvarsspel, och har förståelse för sina tidigare spelares utspel.

– De sa väl också att det ser ut som en hönsgård i stort sett. Jag kan nog känna att ja, det kan nog upplevas som det och där gör vi allt för att hantera det och för att inte se det som någonting som ska vara negativt. Utan att vi helt enkelt välkomnar det och jobbar hårt för att vi ska bli jäkligt bra på att hantera det, säger han.

AIK-tränaren menar dock att den delen har blivit stabilare och stabilare de senaste matcherna.

– Nu får jag kanske äta upp det, haha, nu när vi ska spela match igen. Men så är det, nu är det mer så att vi har många offensiva spelare som hamnar i defensiva situationer, och som kanske ställs inför saker som de inte har upplevt förut. Det är en av de större utmaningarna vi har; att lära offensiva spelare att fatta taktiskt defensiva beslut djupare ner i planen, säger Norling och fortsätter:

– Men det är så, jag kan inte säga annat än att jag förstår det och vår ambition är att bli jäkligt bra på att hantera det. Liksom att bli jäkligt bra på att hantera ett kaos, och framför allt bli bättre på motståndarna för vare sig de vill det eller inte så kommer de in i den matchbilden.

Mycket att se över

Det har gått en vecka sedan 1–1-matchen mot Falkenberg, en match där insatsen kallades ”naiv” av Sebastian Larsson.

Nu väntar jumbon Helsingborg och en chans för AIK att ta första ligasegern efter tre raka poängtapp. Och det har varit mycket att se över inför söndagen, över hela planen.

– Det är ganska brett, alltså. Det är inte bara några specifika små detaljer som det kanske har varit de senaste två åren. Då har det har varit så pass genomarbetat och så pass naturligt instinktivt hos spelarna. Där är vi inte nu och då vi behöver lära oss hela tiden hur saker och ting hänger ihop och vad vi behöver göra bättre, säger Rikard Norling.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.