Största skrällen: ”Trodde aldrig det”

avPer Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

DOHA. För ett halvår sedan var han i frysboxen i Blåvitt.

Nu är han den allra största skrällen i Blågult.

– Jag förstår att jag ses som en skräll. Jag trodde aldrig jag skulle komma med. Det här är stort för mig, säger Kristopher Da Graca som startar mot Kosovo i dag.

Kristopher Da Graca var en utskälld försvarare. 2017–2018 fick han knappt någon speltid i IFK Göteborg och sågs av många som en floppvärvning signerad förre sportchefen Mats Gren. Våren 2019 såg det inte ljusare ut. Mittbacken startade bara en match första halvan av allsvenskan och när han i juni fick nytt kontrakt var det ingen självklarhet.

Drygt sex månade senare ska han göra debut för Sverige mot Kosovo på landslagets januariturné i Qatar och bilda mittbackspar med Djurgårdens Jacob Une Larsson.

Spelade inget alls

Trodde du på det här?

– Absolut inte. Jag trodde aldrig jag skulle komma med. Det här är så stort för mig och inget jag förväntade mig. Jag spelade inget första halvåret, förlängde mitt kontrakt och fick chansen sommaren och hösten. Det är otroligt att det här hände med landslaget för det var inget jag räknade med direkt.

Han var stabil under andra halvan av säsongen. Da Graca stod för mängder av fina insatser och är plötsligt en given del av IFK Göteborgs backlinje. Dessutom har försvararen, som var ungdomsproffs i Arsenal, spelat för U21-landslaget under hösten.

– Jag spelade helt okej om man ser på helheten. När jag sen fick reda på att Janne hade följt mig så kändes det stort.

Vill vinna titlar med Blåvitt

Alla som följer allsvenskan vet att du hade en bra höst, men många ser dig ändå som en väldigt stor skräll i truppen?

– Jag förstår att jag ses som en skräll. Att folk tycker det. Jag fick ju inte spela första halvåret i år och när jag spelat tidigare har det inte varit så övertygande. Nu vill jag fortsätta spela för Blåvitt och vinna titlar.

Vad har ni för chanser i år?

– Större än förra året. Nu vet vi vad vi har att komma med, till skillnad från förra året.

Vad har du för förhoppningar för egen del?

– Drömmen är att komma med till EM. Man kan alltid drömma, säger Da Graca med ett leende.

Wettergren: ”Därför kom han med”

Peter Wettergren, assisterande förbundskapten, säger att han och Janne imponerades av mittbackens spel efter sommaren.

– Vi kollar mycket på allsvenskan och bra kontakt med ledarna i U21-landslaget. Dessutom ringer vi till alla allsvenska tränare. Vi vill ha spelare som vi tror att vi kan ha nytta av och han har gjort det väldigt bra under hösten. Därför kom han med.

Vilka styrkor ser du?

– Bolltrygg, snabb och kvick. Vi spelar en annorlunda fotboll än Blåvitt men han har fattat snabbt vad vi vill göra och är hela tiden nyfiken och framåt. Det gillar vi.

Sverige möter Kosovo i dag med avspark 15.45, matchen sänds i TV4

Foto: BILDBYRÅN
Kristopher Da Graca.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM