”Fotbollen kostade mig nästan livet”

Bröt ihop på scenen under starka berättelsen: Vi måste prata om det här

Plötsligt blev stämningen på Superettans upptaktsträff allvarlig.

På scenen berättade Varbergs målvakt Matt Pyzdrowski hur fotbollen nästan kostat honom livet i ett försök att slå larm om problemen med mental hälsa inom idrotten.

– Jag anklagade mig själv men nu inser jag hur många det är som har de här problemen och det gör mig ledsen.

Den 11 februari kom beskedet att Varbergs målvakt Matt Pyzdrowski tvingats sjukskriva sig på obestämd tid. På måndagen tog den 32-årige amerikanen själv mikrofonen under Superettan upptaktsträff och berättade varför.

”Jag hade inget mentalt försvar”

32-åringen beskriver hur alla människor har en mental rustning kring sin kropp. Ett skydd Pyzdrowski förlorade när hans dåvarande klubb Helsingborgs IF åkte ur allsvenskan 2016.

– Jag tog ett stort ansvar för det som hände i Helsingborg och hade svårt att förlåta mig själv för den situation laget hamnat i. Jag sköt bort det istället för att ta tag i det men sättet vi åkte ur på och kritiken som kom mot mig krossade min rustning. Jag fortsatte spela även efter det men hade inget mentalt försvar längre eller några verktyg för att kunna hantera det, säger målvakten.

Pyzdrowski säger att han alltid sett sig själv som en mentalt stark person, något som gjorde det ännu svårare för honom att se sin svaghet och ta tag i situationen. Amerikanen pekar också på en omklädningsrumskultur där den fysiska hälsan alltid står högst upp på agendan men den mentala knappt berörs alls.

– Som spelare kände jag att jag inte kunde säga något eftersom det skulle betyda att jag misslyckats. Jag undrade vad min lagkompisar skulle tänka om mig och vad tränaren skulle säga. Skulle jag bli uttagen i laget igen om jag gick ut med mina mentala problem? Det här är ett stort problem eftersom vi måste vara bekväma med att prata om det här.

”Det är det enda sättet”

När Matt Pyzdrowski talar om hjälpen från sin psykolog börjar 32-åringen gråta. Något som också berört målvakten djupt är förståelsen han mött från andra spelare som i det tysta kämpar med liknande problem.

– Jag anklagade mig själv men nu inser jag hur många det är som har de här problemen. Det gör mig ledsen. Vi måste kunna prata om det och veta att det inte blir några konsekvenser. Det är det enda sättet vi kan bygga en bättre kultur på så att det här inte händer igen, säger Pyzdrowski och avslutar:

– Jag vill spela och jag älskar fotboll men den kostade mig nästan mitt liv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.