”Hoppas Janogy kan axla Öqvist-rollen”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Hon är den enda som skjutit Sverige vidare till en VM-final.

Den svenska hjältinnan från semifinalen 2003, Josefine Öqvist, berättar för Sportbladet vem hon tror blir nästa svenska semimatchvinnare och besvikelsen över finalpetningen.

– Det svider fortfarande, säger Josefine Öqvist.

I östra Frankrike, på Stade de Lyon den tredje juli 2019, ska de svenska landslagsdamerna försöka ta sig vidare till sin första final i ett fotbolls-VM på sexton år.

Senast Sverige njöt av domarens slutsignal i en semifinal var platsen västra USA, PGE Park (numera Providence Park) i Portland den tionde oktober 2003. Och den som skapade det historiska svenska idrottsögonblicket var en då 20 år gammal anfallare som byttes in i den 70:e minuten i underläge mot Kanada.

”Fått självförtroende”

– Jag visste att jag skulle komma in och förändra matchbilden med min snabbhet, och jag hade tack vare ledarna fått ett bra självförtroende, säger Josefine Öqvist till Sportbladet.

0–1 blev 1–1 genom Malin Moström, och sedan i den 86:e minuten fick då Öqvist läget att avgöra.

– Jag kände ju att jag var så himla ren, och tänkte: släpp bollen! Och visst var det Vickan (Victoria Sandell Svensson) som passade? Man ser nog på tv att jag står och hoppar lite: ska den gå in? Ska den gå in? Tiden stannade till lite, och sedan när den väl går in i mål så kommer jag inte ihåg så mycket mer. Jag har sett på tv-bilderna att jag grinar, men det minns jag inte ens att jag gjorde.

1 av 3 | Foto: AP

”Petningen svider fortfarande”

Målet tog Sverige till final, som Tyskland vann efter förlängning. Men hon som hoppade in och frälste Sverige i semin fick inte möjligheten att påverka resultatet i kampen om guldet.

– Först var man besviken att vi inte vann, sedan kände jag en stor frustration att jag inte fick chansen i finalen. Jag var ung, hungrig och hade ju ändå gjort ett så viktigt mål. Det svider fortfarande.

– Det var inte jag som bestämde, men vad hade kunnat hända om jag blivit inbytt? Men samtidigt kan man inte ändra på någonting, det som hänt har hänt.

”De är så gamla”

Nu, sexton år senare när fotbollskarriären är avslutad, träffar hon sällan någon av de andra VM-silverhjältinnorna, det blir mest kontakt på sociala medier, i synnerhet med Frida Östberg som i dag är SVT-expert.

– Jag är alldeles för ung för dem, de är så gamla. Nej, jag skojade bara, säger hon och skrattar.

I dagens svenska landslag, det som nu ska göra allt för att gå vidare till VM-final, är hon god vän med Kosovare Asllani. Och när Öqvist från soffan har följt Asllani och hennes landslagskamrater har hon haft svårt att sitta still.

Ville spela mot Tyskland

– Det spritter i mina ben och jag vill också vara med, sade jag till min man senast när vi satt och kollade. Fy vad roligt att de fick slå Tyskland, det var alltid en milstolpe man ville klara.

Öqvist anser att Sverige har växt in i mästerskapet.

– I början var jag lite skeptisk, det såg lite tråkigt och stelt ut. Men sedan tycker jag att det har sett fett bra ut, de verkar ha ett fantastiskt ”go” i laget.

1 av 2 | Foto: PRIVAT

Kissprover varje morgon

– Och de har sett nästan oförskämt pigga ut i värmen. Jag tycker man kan se att Sverige har bra koll på vätskeåterhämtning. Det vet jag sedan min tid i landslaget, vi gjorde kissprover varje morgon för att kolla alla värden, och de som inte hade tillräckligt med vätska fick extra hjälp med det.

När VM-semifinalen mellan Sverige och Holland avgörs väntas det, enligt väderleksrapporterna, bli 28 grader i Lyon.

Hoppas Janogy gör en Öqvist

– Jag känner att Sverige har stora chanser att vinna, Holland har många bra offensiva spelare – men det har Sverige också.

Vem tror du iklär sig rollen som ”Öqvist” i semin?

– Jag säger Stina Blackstenius. Hon hade det lite tufft i början men när hon gjorde sitt första mål såg man hur hon växte. Jag tippar på henne men har också lite hopp om att Madelen Janogy ska få komma in och avgöra. Det är någon av de två jag tror kan axla rollen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.