Celtic bekräftar – utreder rasistattack efter AIK-matchen

Celtic-backen Boli Bolingoli ska ha utsatts för rasism på Friends arena.

Nu ska klubben utreda incidenten, skriver Evening Times.

Följ ämnen i artikeln

AIK föll tungt i Europa League-kvalet med 4–1 hemma på Friends arena. Sammanlagt blev det 6–1 för skotska mästarlaget Celtic.

Men eftersnacket har handlat om något helt annat.

Tre personer omhändertagits

Under halvtidsvilan utbröt ett slagsmål mellan bortasupportrarna och vakter av en oklar anledning. Tumultet pågick i ett par minuter och ett 20-tal vakter stod kvar hos bortaklacken när den andra halvleken drog igång.

Efter matchen rapporterade skotsk media att Celtic anklagade Hammarbys supportrar för för att ha infiltrerat klacken.

Totalt tre personer ska ha omhändertagits i samband med händelsen.

Nu skriver Evening Times att Celtic har startat en utredning med anledning av att backen Boli Bolingoli ska ha utsatts för rasism i samband med ett firande av ett av målen. Det bekräftar en källa för den skotska tidningen.

”Stod inte i matchrapportern”

Den rasistiska kommentaren ska hörts i ett klipp som publicerades på klubbens tv-konto på Twitter – och som den sedan togs bort. Celtic gick ut med ett uttalande och bad om ursäkt för att klippet lades upp och motiverade att de var tvungna att ta bort klippet med anledning av att den innehöll förolämpande språkbruk.

– Jag kan inte kommentera något jag inte vet något om. Det stod inte i matchrapporten och vi har inte hört något från Celtic, sa AIK:s evenemangs- och säkerhetschef Henrik Koch till Sportbladet i går.

Sportbladet har varit i kontakt med Henrik Koch, som inte ville lämna någon ny kommentar i dag.

Varit hårda förut

Uefa har sedan tidigare markerat hårt mot rasistiskt språkbruk. I fredags meddelade man att Rangers tvingas spela inför delvis stängda läktare då deras supportrar hade uttryckt sig rasistiskt i samband med playoff-mötet med Legia Warszawa. En hel sektion, som rymmer 3 000 personer ska stängas, dessutom ska en banderoll med texten ”#EqualGame” med Uefa-logotypen visas på arenan under kommande hemmamatch i Europa League-gruppspelet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.