”Det var faktiskt sjukt”

Pontus Jansson i intervju: Därför hälsade jag inte på Bielsa

avJohan Flinck

Pontus Janssons adjö till Leeds skapade stora rubriker.

Nu berättar han att han inte hälsade på sin gamle tränare Marcelo Bielsa i återkomsten till Elland Road.

– Det var faktiskt sjukt.

Här berättar mittbacken också om den spruckna Ghoddos-affären, kritiken mot Granqvist och varför han inte behövs i MFF på ett tag.

Efter tre säsonger som populär mittback i Leeds såldes Pontus Jansson till Championship-konkurrenten Brentford i somras efter att hans farväl till Leeds blivit en långdragen och infekterad historia.

Det ryktades bland annat om en konflikt mellan Jansson och mytomspunne tränaren Marcelo Bielsa.

När Jansson möter media på tisdagen med landslaget vill han inte reda ut vad som egentligen hände under skilsmässan från klubben som han trivdes så bra i.

– Av respekt för min nuvarande klubb och min dåvarande klubb är det bara onödigt att gå in på vad som hände.

Var det ledsamt för dig?

– För mig var det lugnt. Vi har redan mött dem (Leeds vann hemma mot Brentford med 1–0), jag träffade nästan alla och vi skildes åt i god ton. Det är inga sura miner från något håll.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Väldigt speciellt”

Hur var det att komma tillbaka?

– Väldigt speciellt. Det var första gången jag var tillbaka sedan vi förlorade playoff-matchen där.

Jansson mottogs med spridda burop från Leedsfansen.

– Det kom nog mest från de som är naiva och inte har koll på vad som hände. Men allt var positivt från ledarstaben och folk runtomkring.

Hälsade du på Bielsa?

– Jag hälsade på alla utom Bielsa. Det var faktiskt sjukt. Inte för att jag inte ville och jag tror det var samma för honom. Men det bara blev så. Han går alltid ut till matchen väldigt fokuserad och efteråt går han rakt in och stannar i omklädningsrummet. Jag träffade de flesta andra i gångarna, men inte han tyvärr. Det hade varit kul at få säga hejdå.

Foto: Claude Paris / TT NYHETSBYRÅN

”Ett tyst lag”

I Brentford har han blivit kapten direkt för det unga laget.

– Han (tränaren Thomas Frank) såg väl att jag hade med mig rutin från landslaget, Leeds och Torino innan dess och vi har ett ungt och tyst lag.

Saman Ghoddos var nära att gå till Brentford för några veckor sedan. Men affären gick om intet då Ghoddos utreddes av Fifa (han fälldes i förra veckan och får nu inte spela fotboll på fyra månader).

– Jag var väldig involverad i den övergången. Jag försökte jobba in honom. Det är sorgligt det som hänt. Han hade varit bra för oss rent fotbollsmässigt. Resten får ni ta med honom och hans agent.

”Vad mer kan jag göra?”

Mittbackskollegan i landslaget, Andreas Granqvist, har varit hårt kritiserad och ifrågasatt i sommar.

Jansson tycker att kritiken gått till överdrift.

– Han har varit fantastisk för landslaget och tills han inte är det lär han få spela. Jag tycker det blev lite väl stora ord från media; att man inte förstår att en kapten som aldrig gjort en dålig landskamp petar man aldrig.

Jansson och Filip Helander bildade mittlås i båda kvalmatcherna i juni när Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf var borta på grund av skador.

Nu ser de ut att petas igen.

– Varje gång jag spelat tycker jag att jag har gjort det bra. Vad mer kan jag göra än att prestera på varje samling? Men i landslaget har jag lite annorlunda tänk. Här är jag för Sveriges bästa. Jag förstår att Granen är vår lagkapten och att ”Vigge” spelar i United och är en av de bästa mittbackarna i världen. Man får vara lite realistisk. Men jag tror att ”Fille” och jag håller de andra på tårna. Kanske är det därför vi har fyra bra mittbackar.

MFF dröjer

Du har sagt att du ska återvända till Malmö FF en dag – när är det dags?

– Det dröjer nog ett par år till. Jag har fått en viktig roll i Brentford och blivit lagkapten direkt. Jag har mognat enormt de sista sex veckorna. Jag är inte redo ännu.

Markus Rosenberg slutar nu och du kommer inte hem på ett tag – vem ska ta över som ledaren i MFF?

– Ingen kan ersätta ”Mackan” på det sättet men där finns många Malmöprofiler som folk runt Malmö kan knyta an till: Safari, Gische, Dahlin, Rasmus Bengtsson. Så det är jag inte orolig för. Det är därför det känns som att jag inte är tvungen att flytta hem på ett par år. När det väl behövs flyttar jag hem, säger Jansson.

Laddar Tabell