Romas spelare avstår lönen säsongen ut

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Edin Dzeko avstår sin lön säsongen ut, som alla andra spelare och ledare i Serie A-klubben Roma. Arkivbild.
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Edin Dzeko avstår sin lön säsongen ut, som alla andra spelare och ledare i Serie A-klubben Roma. Arkivbild.

Jodå, det finns fortfarande spelare och tränare med bultande klubbhjärtan i den internationella proffsfotbollen.

Ta AS Roma.

Där avstår tränare och spelare sina löner – allt för att hjälpa den ekonomiskt pressade klubben.

Serie A-fotbollen har varit avblåst sedan i början av mars. Det finns både förhoppningar och målsättningar att sparka i gång serien i maj, men ett definitivt besked väntar i landet som lidit svårt av coronapandemin.

Den 4 maj är det senaste planerade datumet för den efterlängtade avsparken i Italien. Genomförbart? Det återstår att se.

Avstår fyra månadslöner

Det här är i alla fall spikat och klart: Tränaren Paulo Fonseca och spelarna i Roma lirar utan ersättning om det blir spel igen – hela säsongen ut. Fonseca, hans medarbetare i tränarstaben och spelartruppen har erbjudit sig att avstå sina löner för mars, april, maj och juni. Det uppger italienska medier och nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Som de flesta andra klubbar runt om i den stillastående fotbollsvärlden förlorar AS Roma stora pengar under viruskrisen.

"Vi pratar ofta om att stå enade i Roma och genom att frivilligt avstå sina löner för resten av säsongen visar spelarna, tränaren och hans stab att vi befinner oss i den här situationen tillsammans.", säger Romas vd Guido Fienga i ett uttalande.

"Edin Dzeko (lagkapten), samtliga spelare och Paulo har visat att de förstår vad den här klubben står för och vi vill också tacka dem för den fina gesten de visar de anställda i den här klubben", fortsätter Fienga.

Hjälper andra anställda

Den fina gesten? Spelare och ledare avstår inte bara sina löner, de har också gått med på att med egna medel skjuta till mellanskillnaden för de anställa som deltidspermitterats, så att dessa får full lön.

Helt utan ersättning behöver spelarna inte bli. Skulle Roma nå vissa sportsligt uppsatta mål kompenseras truppen.

Roma ligger med inspelade 45 poäng på femte plats i den italienska ligan efter 26 matcher. Juventus leder serien på 63 poäng, en före Lazio.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN