Allsvenskan i fotboll

”Ska tillbaka och visa vad jag kan nästa år”

avMalin Wahlberg

Medan lagkamraterna kämpar om guld på planen har Erik Berg fått följa matcherna från läktaren.

Nu berättar han om den tunga tiden, stödet från familjen och comebackplanerna.

– Jag ska tillbaka och visa vad jag kan nästa år, säger 30-åringen.

Det var inte många som trodde på Djurgården inför säsongen. Om någon hade sagt att laget skulle behöva klara sig utan Erik Berg stora delar av allsvenskan hade ännu färre gjort det. 

Men med två omgångar kvar är Djurgården i allra högsta grad delaktiga i guldstriden. Berg, som tvingades avbryta säsongen i augusti på grund av en knäskada, har följt matcherna med blandade känslor. 

– Det är sjukt häftigt hur det här laget lyckats med så mycket som vi har gjort i år. Vi har utvecklats jätte, jättemycket. Sedan är det såklart sjukt tråkigt att sitta på sidan om. Det är jättejobbigt att sitta på läktaren och vara nervös och inte kunna vara med och påverka ett dugg. Men jag gläds verkligen med grabbarna som har presterat på så hög nivå, säger han.

”Till slut gick det inte mer”

Berg spelade elva allsvenska matcher innan det inte gick längre. Då hade han redan kört på smärtstillande och dragits med problemen en lång tid. 

– Till slut gick det inte mer. Det var då vi tog beslutet ihop. Nu gör det inte så ont, men innan operationen sov jag väldigt dåligt under lång tid. Det var det som gjorde att vi till slut opererade, för det är inte speciellt bra om man inte kan sova på grund av en knäskada.

Stöttningen från Djurgården, familjen och frun Carina Berg har varit avgörande under den tunga perioden.

Foto: CAROLINA BYRMO

– När det är mentalt jobbigt har jag alltid tyckt att det är viktigt att ha saker utanför fotbollen. Min fru är en stor del i det där som gör mig glad trots att jag är skadad. Skulle jag inte ha den stöttningen jag har från naprapater, alla runt Djurgården och min familj hade det var jättetungt, säger Berg som även lagt energi på sitt och Carina Bergs husprojekt.

”Redan börjat klämma på fotbollsskorna”

I höst kommer tv-tittarna också kunna följa renoveringen i ”Bergs drömkåk”.

– Jag har försökt att vara delaktig, men jag har upptäckt hur ohändig jag är. Men det har varit kul. Tv-produktionen har hela tiden fått rätta sig efter mitt fotbollsschema.  Jag har hela tiden haft fokus på fotbollen först och främst, när jag har haft tid har jag kunnat vara ute och filmat med Carina, säger Berg.

Han beskriver rehabiliteringen som "skittråkig", men den går framåt utan bakslag. Mittbacken får fortfarande inte springa, men det efterlängtade steget är inte speciellt långt borta. När Djurgården drar igång igen efter uppehållet är Berg tillbaka.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Jag längtar så sjukt mycket. Jag har redan börjat känna och klämma på de nya fotbollsskorna som jag ska spela i nästa år. Jag ska vara hemma hela november och december och bara träna så jag är helt säker på att jag kommer att vara i fullt slag första dagen när vi börjar efter ledigheten.

”Vill bevisa för mig själv”

Även om det varit tungt i perioder har Berg aldrig haft några tankar på att lägga av.

– Nej, det har varit väldigt klart från start att jag ska tillbaka och visa vad jag kan nästa år. 

Har du inte redan gjort det? 

– Jag vill bevisa för mig själv att jag fortfarande kan spela fotboll på en hög nivå. När man är skadad känner man sig ju helt sönder. Jag vill bara bevisa att jag kan ta mig tillbaka, för mig själv.

Vad drömmer du om nästa säsong?

– Champions League-kval med Djurgården.