Fotboll

Klart för EM – sågar EM

Svenska kritiken: ”Orättvist och konstigt”

avJohan Flinck

BUKAREST. Sverige är klart för EM.

Men då sågar Blågult upplägget av mästerskapet och menar att det är osportsligt.

– Det känns orättvist och konstigt, säger Pontus Jansson.

Sverige besegrade Rumänien och är klart för EM nästa sommar.

EM 2020 spelas i ett nytt format. Turneringen avgörs över hela Europa, i totalt tolv värdstäder, och till skillnad från ett vanligt EM där en (eller två om det delas på två värdländer) nationer får hemmaplan kommer många fler att få det i detta mästerskap.

– Jag tycker att det är ett jättekonstigt beslut. Jag förstår inte hur man kan göra på det sättet. Det är ett dåligt beslut, dundrar Janne Andersson och fortsätter:

– Man har miljöaspekten. Det känns konstigt att i dag flyga runt hela Europa. Men jag tänker främst sportsligt då det är mitt jobb. Vissa lag kan få två matcher på sin hemmaplan. Jag tycker inte att det är okej. Det är jättekonstigt.

En del lag kan faktiskt få fler hemmamatcher än så.

”Luddigt och svårt att fatta”

Avancerar en nation som är EM-värd kan den till och med få alla tre matcher i gruppen på hemmaplan – och ytterligare en slutspelsmatch. England, som är klart för EM, kan få fler än så då både semifinalerna och finalen spelas på Wembley.

Sverige ville ha EM-matcher på Friends men fick nobben.

– Jag har pratat med flera i mitt lag (Brentford) och engelsmännen kommer få fler hemmamatcher än övriga nationer. Det känns orättvist och konstigt. Varför får inte vi spela på vår fina nationalarena? Det är luddigt och svårt att fatta, sa Championship-proffset Pontus Jansson i måndags när Sportbladet tog upp ämnet.

Lagkaptenen Andreas Granqvist håller med om att orättvisan ökar.

– Så blir det. Det blir många länder som får hemmaplan, säger han efter EM-avancemanget.

”Rimmar inte”

Sedan har vi klimatkritiken mot att spela ett EM över hela Europa med lag och supportrar som ska flyga över hela kontinenten. Och de flesta fruktar också att det inte blir någon folkfest när supportrarna måste förflytta sig hela tiden.

– Det rimmar inte så väl med miljöaspekten. Men framför för allt rimmar det inte med folkfest och hela den biten som under min uppväxt var grejen med ett VM eller EM, sa Albin Ekdal till Sportbladet i juni.

Det är redan klart att det nya formatet blir en engångsgrej. Nästa EM, 2024, avgörs enbart i Tyskland.

ARTIKELN HANDLAR OM