”Jag sov på soffan och drack vodka”

Vittsjös Shannon Lynn om den mörka perioden, mentala ohälsan och partnerns död

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägen till skotska landslaget, Vittsjö och ett välmående har varit snårig.

Nu berättar målvakten Shannon Lynn om sin psykiska ohälsa, ätstörningarna och alkoholproblemen som startade efter att hennes flickvän hastigt gick bort.

– Jag sov på soffan och drack vodka, berättar hon för BBC.

På sitt Twitter-konto berättar Shannon Lynn om känslorna kring det stöd och den förståelse hon har mött den senaste veckan.

Detta efter att hon själv, för skotska BBC, valt att öppna sitt inre rum och dela med sig av sin erfarenhet av psykiska ohälsa och sina svåra utmaningar genom åren. Hon väljer att dela sin historia i hopp om att hjälpa andra människor som lider av psykisk ohälsa.

Allt svartnade de sista skälvande dagarna i juli 2008, när Shannon Lynn var 22 år. Då insjuknade Shannons flickvän Sarah hastigt. Det skedde i samband med ett besök hos Shannons föräldrar i Kanada, där hon är fostrad.

Det som framstod som en vanlig influensa utvecklades snabbt till ett svårare tillstånd och ambulans tillkallades. På sjukhuset visade det sig att flickvännen drabbats av meningokocksjukdom – en sorts hjärnhinneinflammation. Läkarna försatte Sarah i koma och efter det vaknade hon aldrig.

– Det sista jag såg var att hon fick ett anfall, läkarna klippte upp hennes jeans, sen stängde de dörren framför mig. Det var den sista gången jag såg henne röra på sig. Jag stod där och undrade: vad fan händer?

Foto: BILDBYRÅN
Shannon Lynn.

”Jag körde och jag kräktes”

För BBC berättar den nu 34-åriga målvakten Shannon Lynn att hon anklagade sig själv.

– Jag skulle ha förstått, vi skulle kört in henne tidigare, säger hon.

Läkarnas dödsbesked var starten på en mörkt, tung tid för den unga målvakten. Sorgen blev omtumlande och hon sökte tröst. Hon började att dricka och låg på soffan i parets nya lägenhet och sov.

– Jag gick aldrig in i sovrummet. Jag sov på soffan och drack vodka. På något sätt tränade jag, jag körde och jag kräktes, och jag drack mer vodka och på något sätt fungerade jag som en robot. Jag var i fullständig kaos med depression. Jag visste inte vad jag skulle göra, säger hon.


TV: 100 % fokus på damallsvenskan – se djupanalyser och tabelltips om alla lag på Sportbladetplay.se


”Började bli påkommen”

I en förhoppning om ett proffskontrakt i en amerikansk klubb träffade hon den skotska försvarsspelaren Rhonda Jones. Shannon Lynn, vars föräldrar var från Skottland, landade så småningom i Hibernian. Hon höll fasaden uppe utåt, men inombords fortsatte det känslomässiga kaoset.

Hon kämpade sedan tidigare med ätstörningar, vilket hon berättar för Kvällsposten om:

– Det kom från ingenstans och tog kontrollen över mig. Det pågick i omkring fem år innan det någonstans på vägen tog slut helt plötsligt. Jag började bli påkommen av människor, jag skämdes så mycket, så en dag slutade jag bara, berättar hon.

Enligt intervjuerna balanserar Shannon Lynn nu sin hälsa. Hon har funnit kärleken i partnern Sandra Adolfsson, Vittsjöspelaren och svensk landslagsspelare.

Hon har gjort en fin karriär med spel i damallsvenskan och skotska landslaget. Hon berättar för BBC att hon under de senaste fem månaderna lagt mer tid och kraft på sin egen personliga utveckling och hälsa än vad hon gjort tidigare.

Publicerad:

LÄS VIDARE