Gianni Infantino

”Vi har bevis om det skulle behövas”

Svenske Mattias Grafström om privatflygshärvan – exklusivt till Sportbladet

Av: 

Johanna Frändén

FOTBOLL

Enligt Süddeutsche Zeitung flög Fifa-presidenten Gianni Infantino privatplan till ett möte som aldrig blev av 2017, något som skulle strida mot organisationens regler. Som medhjälpare pekas hans dåvarande stabschef, svenske Mattias Grafström ut.

– Infantino hade ett annat möte samma dag som ägde rum. Vi har bevis för det om det skulle behövas, säger Grafström till Sportbladet.

Mattias Grafström till vänster tillsammans med Infantino och Donald Trump
Mattias Grafström till vänster tillsammans med Infantino och Donald Trump

Den tyska tidningen citerar en mejlkonversation mellan Mattias Grafström, i dag vice generalsekreterare i Fifa men som 2017 var stabschef för Gianni Infantino, och Tomaz Vesel, Fifas så kallade kontrollchef. Grafström kontaktade Vesel för att se över möjligheterna att chartra ett privat plan hem till Schweiz från Surinam i april 2017, där Infantino och hans stab befann sig. Orsaken som anfördes var att den reguljära flighten hem med KLM hade skjutits upp ett dygn och att Infantino behövde vara tillbaka tidigare än så för ett par möten.

Vesel gav sitt godkännande att hyra ett privatplan hem och bad Grafström att rapportera in vilka möten som motiverade den extra kostnaden, som ska uppgå till minst en miljon svenska kronor. När Grafström en knapp vecka senare skickade in listan handlade det om sju möten som avhandlats i Surinam och två i Schweiz, varav det ena skulle vara ”klockan 14 den 12 april med Uefas president Aleksander Ceferin i Nyon”. Det andra mötet samma dag skulle äga rum i Genève.

”Har inte detaljerna om mötet”

Men mötet med Ceferin ägde aldrig rum, eftersom Uefa-presidenten befann sig i Armenien. Mattias Grafström menar att han inte minns exakt när de fick vetskap om att mötet med Ceferin ställts in, men att han i efterhand rapporterade in mötena såsom de tidigare hade planerats.

– Jag har inte detaljerna runt det mötet, det var över tre år sedan. Sedan dess har det varit hundratals möten och resor. Det enda jag vet är att jag skickade in alla de inplanerade mötena i programmet för den dagen. Att mötet med Ceferin inte blev av är en annan fråga. Men det andra mötet jag nämnde ägde rum.

Mattias Grafström.

Och vad var det andra mötet?

– Det var ett möte senare samma dag i Genève. Det är inget möte som är av offentlig karaktär. Som Fifa-president har Gianni Infantino många möten av den typen. Jag refererade till det mötet i mejlet jag skickade (till Vesel).

Mattias Grafström vill inte gå in på detaljerna kring mötet i fråga, men säger att kontakt av ”icke-offentlig karaktär” i Fifas fall kan röra förhandlingar, möten med tänkbara sponsorer och framtida samarbetspartner eller andra ”affärsmöten”.

”Jag ljuger inte”

Vad finns det för bevis eller spår från det här mötet då och är du beredd att lägga fram sådana?

– Om jag får frågan från något av Fifas kontrollorgan har jag inga problem med att visa att mötet ägt rum. Vi följde alla protokoll, att Ceferins möte inte hände är olyckligt, men resan godkändes. Jag har bevis på att det andra mötet ägde rum. Jag ljuger inte och det finns och fanns inte heller någon anledning att ljuga.

Har de efterfrågat bevis på det andra mötet?

– Den informationen är redan tillgänglig hos de relevanta Fifa-organen. Självklart, om de skulle behöva mer förtydliganden är jag tillgänglig, säger Mattias Grafström.

Fifas mediachef Hans Hultman har tidigare bedyrat för Sportbladet att alla flygningar kontrollerats och godkänts av berörda instanser inom Fifa.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskdoldis mitt i privatflygshärva

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gianni Infantino

Aleksander Ceferin

Schweiz

Fifa

Uefa

Genève

Fotboll