Janne Anderssons ord till Bojan Djordjic efter ordbråket

Förbundskaptenen: ”Ber om ursäkt om han tolkat det så”

Publicerad 2023-03-28

Bojan Djordjic och Janne Andersson rök ihop.

Nu ber förbundskapten om ursäkt – märkbart tagen av situationen.

– Det blev stopp i mitt huvud, säger han.

Läs mer: Bojan Djordjic svarar Janne. Andersson efter ursäkten

Efter landskampen mellan Sverige och Azerbajdzjan hamnade förbundskapten Janne Andersson och Viaplay-experten Bojan Djordjic i storbråk med varandra, som slutade med att Janne lämnade studion.

Bojan Djordjic krävde en ursäkt av förbundskaptenen, då hans fråga om vilka experten representerade tolkades av Bojan som att han syftade på nationalitet.

Dagen efter kallade Sverige till presskonferens. Där bad förbundskaptenen om ursäkt.

– Det var ett efterspel som inte var bra. Jag har sökt Bojan via hans chef, och jag har själv ringt, skickat sms och sagt att det vore bra om vi pratas vid.

Han fortsätter:

– Det blev stopp i mitt huvud. Alla som känner mig vet att jag hatar all form av rasism. Jag ber väldigt mycket om ursäkt om han tolkat det så, men sån är inte jag.

Senare under tisdagseftermiddagen gick Viaplay ut med ett pressmeddelande där Bojan Djordjic uttalade sig om händelsen.

Där sa han bland annat att han ”kan förlåta men inte glömma”.

Janne Andersson på tisdagens presskonferens.

Janne Andersson: ”Extremt dåligt av mig”

– Jag överreagerar på ett sätt jag inte ska göra. Jag har varit förbundskapten i sju år och det är extremt dåligt av mig. Det vill jag gärna prata med Bojan om. Men när jag frågar vem han representerar handlar det om han är spelare, ledare eller expert. Absolut inget annat.

Landslagets presschef Petra Thorén om kontakten med Viaplay, och tystnaden från Bojan Djordjic.

– Förutom att Janne har sökt Bojan så har vi i landslagsledningen en pågående dialog med Viaplay med hopp om ett samtal mellan dem framöver, säger hon.

Vad har de sagt om Bojan?

– Det kan jag inte gå in på, men vi har en dialog.

När landslaget kom tillbaka till hotellet samlades ledarstaben och diskuterade igenom händelsen.

– Vi satt uppe ganska länge och jag skärmade av. För jag mådde inte bra av det. På förmiddagen har vi pratat också. Vi kom fram till att ta en pressträff och snacka ut om det istället för att prata på massa olika ställen.

– Jag mår dåligt för jag är besviken på mig själv. Jag har sparkat i väggen där uppe flera gånger. Jag har den största respekt för alla som tycker och tänker vad vi gör. Det har jag gjort i sju år men lyckades inte i går. Jag kände: ”Janne, skärp dig förfan”.

Janne Andersson: ”Min hustru var jätteförvånad”

Förbundskaptenen medger att han blev överraskad av sin reaktion – och känslosam när han pratade om det med sin fru.

– Jag pratade med min kära hustru innan och hon var jätteförvånad. Jag brukar kunna hålla mig. Men det blev fel och det är inte bra.

Vad har spelarna sagt?

– Vi pratade lite grann några stycken efteråt, sen skiljde vi oss åt. Nu är de hemma i sina klubblag. De känner mig och vet hur jag fungerar och vad jag står för. Så det fanns inga konstigheter kring det.

Janne Andersson under måndagens bråk med Bojan Djordjic.