U21-landslaget illa ute i EM-kvalet efter ny förlust

Uppdaterad 2023-11-21 | Publicerad 2023-11-20

BORÅS. Sveriges U21-landslag spräckte den nederländska nollan.

Sedan var det slut på det roliga. Holland vände till en 4–2-seger när målen rann in i slutskedet.

– Vi måste hålla koncentrationen i 90 minuter, säger Roony Bardghji.

Svenska U21-landslaget hade chansen att tända lite hopp kring ett dystert blågult landslagsår på herrsidan.

Sverige, med en offensiv 4–3–3-uppställning med FCK-stjärnan Roony Bardghji i en fri nummer 10-roll, började bra, visade upp sin bästa sida hittills i EM-kvalet stundtals i den första halvleken.

Sverige tog ledningen mot EM-kvalets gruppetta Nederländerna genom Sebastian Nanasi när Malmö FF-spelaren lite turligt tråcklade in 1–0 (37) efter passning från Yasin Ayari.

Det var holländarnas första insläppta mål i U21-kvalet så här långt.

Men den svenska glädjen blev kortvarig på Borås Arena. Målvakten Oliver Dovin stötte ut ett lågt och hårt inlägg som hamnade hos Sontje Hansen som tryckte in 1–1 (39).

Mer effektiva

Ruben van Bommel, son till nederländske tidigare storspelaren Mark van Bommel, placerade in 2–1 (64) efter en stolpretur när Sverige var en spelare kort på planen efter att Joel Voelkerling Persson åkt på en smäll och fick behandling vid sidan om.

Lucas Bergvall och Joakim Persson byttes in i 69:e minuten och med tio minuter kvar kom Williot Swedberg och Otto Rosengren in på planen, men någon kraftfull svensk forcering blev det inte när krafterna tröt på mot toppmotståndet.

Då kontrade Noah Ohio in 3–1 i andra tilläggsminuten.

Ett svenskt hopp om mirakel tändes när inhopparen Joakim Persson nickade in en hörna från Bardghji, till 2–3 med en minut kvar av tilläggstiden.

Men i stället för ett under i Borås släckte Ruben van Bommel ljuset för svenska U21-landslaget med 4–2 i absolut sista sekunderna.

Förlusten inför 1 234 åskådare innebär att Sverige ligger trea i EM-kvalgruppen, elva poäng (!) efter ledande Nederländerna och tre poäng bakom tvåan Georgien.

– Det är en tung förlust men jag tycker vi har tagit kliv framåt som lag i den här samlingen (även seger i vänskapsmatch mot Finland), säger Roony Bardghji.

Får jaga Georgien

Gruppettorna och de tre bästa grupptvåorna (av sju) går direkt till U21-EM-slutspelet i Slovakien sommaren 2025. Övriga grupptvåor spelar playoff om att nå slutspelet.

Sverige kan i bästa fall hoppas på att ge Georgien en plats om kampen om andraplatsen i gruppen och nå ett playoff. Fem matcher återstår i kvalspelet som slutförs i oktober nästa år.

Svenske U21-förbundskaptenen Daniel Bäckström säger efter 2–4-förlusten mot Nederländerna:

– Det är en stor besvikelse över ett resultat som inte blev bra, men det var väldigt roligt att se fotbollen som det här U21-landslaget spelade framför allt i den första halvleken. Det var klockrent. Sedan orkade vi inte stå emot men vi har ett gäng unga spelare som spelar fotboll på ett sätt som jag går i gång på. Det tar jag med mig.

Hur ser du på möjligheterna att ta sig till EM-slutspelet?

– Chanserna att bli tvåa är fortsatt goda. Vi har allt i egna händer. Vi ska ta andraplatsen, säger Daniel Bäckström.