AIK sparkar tre personer efter fiaskot i damallsvenskan

AIK sparkar sportchefen Anne Mäkinen, chefstränaren Maiju Ruotsalainen och och assisterande tränaren Scott Swainston.

Laget ligger sist i damallsvenskan med sex raka förluster och efter derbyförlusten mot Djurgården agerar klubben genom att ta in en klubbikon.

– Ärligt så har vi inte presterat. Vi har släppt in för enkla mål, säger Agnes Nyberg.

Följ ämnen i artikeln

”Till och med sommaruppehållet kommer damverksamheten att ledas av Herish Sadi som tillförordnad sportchef, nya huvudtränare blir Jesper Björk och Nebojsa Novakovic med Michael Nilsson som assisterande tränare”, skriver AIK på officiella webbsidan.

Nebojsa Novakovic.
Nebojsa Novakovic.

Personerna som finns i klubben sedan tidigare tillträder sina nya arbetsuppgifter omgående under måndagen.

– Vi har som målsättning i år att etablera oss i damallsvenskan vilket också återspeglas i de resurser som tillsatts inför året. Vi kan konstatera att när en fjärdedel av säsongen är spelad ligger vi inte i linje med uppsatta och förväntade resultatmål och därför är vi tvungna att agera, säger vd Manuel Lindberg.

”Jag gav mitt allt”

I ett sms till Sportbladet så tackar Maiju Ruotsalainen för sig.

”Jag är tacksam över att ha fått möjligheten att jobba i AIK. Laget är bra och det är verkligen en väldigt bra grupp fotbollsspelare. Dte har varit ett nöje att få jobba med dem. Jag gav mitt allt. Resultaten gick inte vår väg men dem kommer vända det. Som det gamla talessättet: Ibland vinner du. Ibland lär du dig.”

Spelarna fick beskedet dagen efter derbyförlusten.

– Man förstår att de från klubbens sida inte är nöjda med det läget vi har i tabellen just nu och att vi inte har presterat, säger Agnes Nyberg och fortsätter:

– Vi spelare känner att vi fokuserar på nästa match nu mot Eskilstuna och vi kommer göra allt för att ta poäng. 

Vad tror du tränarbytet innebär?

– Det är svårt att säga nu men vi är taggade på att studsa tillbaka och jag hoppas att tränarna kommer komma in och bidra till att vi tar poäng. 

Släpper in för lätta mål

Besvikelsen var stor efter förlusten mot Djurgården under söndagen.

– Ja men ärligt så har vi inte presterat. Vi har varit svaga i de avgörande lägena. Vi har släppt in för lätta mål på fasta situationer och vi har haft svårt att göra mål. Nu tycker jag att vi gör en bättre match mot Djurgården, där kan man snacka om att det är marginaler som avgör, men vi får återigen inte med oss några poäng och det är inte tillräckligt bra, säger Nyberg.

– Jag kände att första halvlek ändå var bra och vi var med i spelet men när vi gör misstag blir vi straffade direkt och vi måste jaga igen. Sedan får vi fan inte in bolljäveln även om den typ är inne. Alltså… med fem spelare inne i målet… Jag fattar inte, det är sån otur. Det går inte ens att förklara, säger anfallaren Jenny Danielsson.

”Vändningen måste komma”

Efter att ha skapat mer än tidigare i derbyt så hoppas ändå Danielsson att AIK ska hitta tillbaka till ett rakare och enklare spel framöver.

– Vi måste vara mer själviska. Alla måste vilja göra mål. Inte bara passa runt och klacka, som jag också gör i bland. Det är bara att skjuta, skjuta, skjuta.

På torsdagskvällen är det dags för nästa match mot Eskilstuna på bortaplan.

– Vändningen måste komma direkt på torsdag. Det finns inte mer tid att slösa bort, det måste ske oavsett om någon är borta eller skadad eller mår dåligt eller har lite ont, säger Jenny Danielsson.

AIK meddelar samtidigt att de parallellt kommer att arbeta med en mer långsiktig lösning.

Sportbladet söker Anne Mäkinen.

Maiju Ruotsalainen får sparken som huvudtränare för AIK.
Maiju Ruotsalainen får sparken som huvudtränare för AIK.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.