Janne fascineras av allsvenskan: Visar hur fel Super League var

Publicerad 2021-11-02

Janne Andersson tog ut fem allsvenska spelare i sin landslagstrupp.

Förbundskaptenen fascineras av den inhemska ligan där de mindre klubbarna kan besegra de större.

– Det visar hur fel man var på det här med Super League när man skulle stänga ligor i fotboll, säger han.

Följ ämnen

Janne Andersson har flera gånger fått kritik för sina trupputtagningar sedan han tog över som förbundskapten.

Bland annat har Zlatan Ibrahimovic uttryckt sig kritiskt mot honom.

Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll” twittrade Zlatan för ett år sedan.

I dag tog Janne Andersson ut den svenska truppen som ska spela mot Georgien och Spanien i VM-kvalet. Där fanns just Zlatan Ibrahimovic med – samt fem (!) allsvenska spelare av totalt 26.

– Oavsett hur jag gör i det här jobbet kommer det ju synpunkter, med all rätt. Det ska det göra. Det var ett tag när jag fick väldigt mycket synpunkter på att jag inte hade några allsvenska spelare med och nu är det fem. Jag har svårt att säga att det skulle betyda att ligan är så himla mycket bättre nu än för ett par år sedan, säger förbundskaptenen.

– Men däremot kan det vara så att vi kanske inte har lika många spelare där ute i Europa som är på tillräckligt höga nivåer. Så kan det vara för tillfället, som gör att allsvenska spelare får chansen att fajtas.

”Visar hur fel Super League var”

Inför trupputtagningen fanns det frågetecken kring vilka mittbackar som skulle tas ut. Utöver Victor Nilsson Lindelöf, Joakim Nilsson och Alexander Milosevic var det ovisst kring vem som skulle ta den fjärde platsen.

Valet föll på Sebastian Holmén som spelar i turkiska Çaykur Rizespor.

– Pratar vi om spelare som inte kom med så är Hjalmar Ekdal en av dem, ”Sotte” Papagiannopoulos är ju en annan. Andreas Johansson, Halmstad, är en av dem som är strax bakom. Vi har flera spelare där. Jag kan namndroppa Franz Brorsson, (Jacob) Une Larsson och ganska många som jag bedömer är ganska jämna spelare. I det här fallet valde vi Sebastian Holmén.

I går kväll stod det klart att Värnamo – med VM-hjälten från 1994, Jonas Thern, som assisterande tränare – tar klivet upp från superettan till allsvenskan.

Gratulerade du Jonas Thern i går?

– Inget samtal men jag tycker ju att han och Robin Asterhed har gjort det fantastiskt bra i Värnamo. Jag skickade faktiskt ett grattis och fick lite hjärtan tillbaka och han önskade lycka till till oss också, säger Janne Andersson.

– Allsvenskan är en fascinerande serie. Både jag och Peter (Wettergren) är sprungna ur allsvenskan och har många år där. Vi ser väldigt mycket allsvenskan och det är inte bara för att titta på spelare hela tiden utan för att det är kul att följa serien också. 

”Fantastiskt gjort”

Förbundskaptenen tar upp några av de mindre klubbarna i allsvenskan som han gillar.

– Vi har Varbergs Bois. Bara det. De mötte jag med Alets och Laholm på min tid. Det var en mindre klubb i Halland, som nu har etablerat sig i allsvenskan. Det är fantastiskt bra gjort. Vi har lilla Mjällby som krigar på, vi har Degerfors och nu har vi Värnamo. Det finns flera exempel på hur idrotten ska vara när det är som allra bäst faktiskt. Att även de här smålagen har chansen att sticka upp mot de stora. Det är ju det som är det kittlande med all idrott och som visar hur fel man var på det här med Super League när man skulle stänga ligor i fotboll.