Umeå bröt förbannelsen – kammade noll ändå

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-05-21

Efter 372 mållösa minuter tog Umeås förbannelse slut. Men vad hjälpte väl lagets två första bortamål för säsongen?

IFK Kalmar vann bottenmötet med 3–2.

– Det är klart att det är tufft. Det är en sexpoängsmatch som vi gärna hade velat vinna, säger Umeås lagkapten Lisa Dahlkvist till Viaplay.

Det var tre betydelsefulla poäng som IFK Kalmar tog med sig från lördagens match i damallsvenskan. 3–2-segern hemma mot Umeå var Kalmars tredje för säsongen, och innebar att laget tog klivet från nästjumbo förbi både Brommapojkarna och just Umeå, upp på säker mark.

En av de stora nycklarna till segern var Juliette Kemppi, finländskan som gjorde både sitt andra och sitt tredje mål för säsongen. En annan var målvakten Aubrey Corder som radade upp svettiga räddningar i andra halvlek, när Umeå jagade en kvittering.

– Jag är väldigt stolt över laget i dag, och jag är också väldigt nöjd med räddningarna som jag lyckades plocka fram när vi behövde dem. Och vi fick med oss tre poäng, precis som vi hoppades på, säger Corder till Viaplay.

Femte raka förlusten

För Umeå fortsätter den dystra trenden på resande fot. Det här var lagets femte förlust på bortaplan på lika många försök. Då var det av förklarliga skäl svårt att glädjas åt att en lång måltorka äntligen tog slut.

När Henna-Riikka Honkanen nickade in 1–1 i den 13:e minuten innebar det säsongens första bortamål för Umeå efter drygt 372 mållösa minuter.

– Det är jätteskönt såklart. Det är skönt att det är gjort nu, men det hade varit skönare om vi också ledde inför andra, sade Umeås Lisa Björk, som såg till att det stod 2–2 efter första halvlek, till Viaplay i halvtidspausen.

”Hon var grym”

Men när det ändå blev förlust till slut, fanns det inte mycket att fira. Umeås lagkapten Lisa Dahlkvist var oturlig vid IFK Kalmars avgörande 3–2, när bollen studsade via henne och in i det egna målet. Hon tycker ändå att gästerna borde ha fått med sig minst en poäng.

– Vi kämpar oss tillbaka till 2–2, och när de gör 3–2 blir vi väldigt taggade av det. Vi skapar jättebra lägen och Kalmars målvakt är fantastiskt bra i dag, jag firar nästan flera chanser innan jag ser att hennes handske kommer upp. Hon var grym i dag, säger Lisa Dahlkvist till Viaplay.