”Tänkte att han var en snorunge som ville visa upp sig i media”

Mikael Lustig ser fram emot derbyt mot Hammarby. AIK:s nyckelspelare sitter på ett utgående kontrakt – och kanske kan nära vännen John Guidettis ankomst till AIK göra att 35-åringen fortsätter efter säsongen.

– Jag tar inget beslut ännu, men klart det inte är någon nackdel att ha många nära vänner i laget, säger han.

AIK har hämtat sig efter premiärsmällen mot BK Häcken. Och efter att ha spelat åtta matcher leder laget allsvenskan, med två poäng ner till Hammarby, som har en match mindre spelad. Nu blickar Mikael Lustig fram emot derbyt på söndag.

– Hammarby har gjort det bra, vi har gjort det bra och det kommer bli en toppmatch. En rolig match att spela, säger högerbacken.

Vad säger du om lagbygget ni har i år?

– Alltså vi har en mix av äldre och unga, sedan kanske inte lika många spelare som är i en ålder däremellan. Men Jordan gjorde väldigt mycket för oss. Man ska inte stirra sig blind bara på målen utan han har varit klass sedan dag ett. Han har varit viktig. En perfekt ålder och man ska inte klaga. Många yngre har visat framfötterna. Och allt har blivit mycket enklare nu när vi börjat att vinna matcher.

Trodde du att ni skulle leda allsvenskan efter åtta omgångar med tanke på hur allt började i matchen mot BK Häcken?

– Nej, det är klart vi var väl ganska eniga vad vi behövde göra efter det. Sedan så vet vi att det är allsvenskan . Det är kris ena veckan sedan är man bäst i Sverige den andra. Förra året tror jag alla lag hade toppar och sedan en kris, det är inget konstigt.

Vad har ni gjort annorlunda tycker du?

– Vi har väl jobbat väldigt likt som vi gjort innan. Vi har stängt till och hållit nollan och även om vi bara vunnit med 1–0 rätt ofta har vi haft bud på att kunna stänga matcherna. Förra året var det mer att göra första målet och sedan försvara. Mot MFF, Varberg och Göteborg är det vi som har bud på flera mål och vi känns farligare än dem.

– Det är skillnaden. Fast de kanske har mer boll än oss.

Har utgående kontrakt – inte bestämt sig

Mikael Lustigs kontrakt går ut efter säsongen och ännu har han inte tagit något beslut om han ska fortsätta att spela vidare nästa år. Kanske kan nära vännen John Guidettis ankomst till AIK i sommar få den förre landslagsspelaren att vilja fortsätta ytterligare ett år.

– Vi får se. Jag känner mig väldigt nöjd med situationen som det är nu. Jag känner ingen stress att jag vill förlänga eller stress om jag ska sluta eller inte. Just nu är det en lång säsong kvar och sedan får man börja tänka på det framöver.

– Just nu lever jag i nuet och mår väldigt bra.

Kan det göra någon skillnad att John Guidetti har skrivit på för tre och ett halvt år, och att det kan vara en faktor som gör att du kör vidare?

– Ska man fortsätta ska man känna att klubben är på väg någonstans, att det pekar framåt både för klubben och för egen del. Absolut så är det ingen nackdel att man har många nära kompisar i laget.

- Men jag kommer inte ta något beslut än på ett bra tag.

”Jag tänkte att han var en snorunge”

Vad säger du i övrigt om att John kommer hit?

– I allra första början tänkte man att det var mest snack, men sedan har jag vetat om det en längre tid nu, även om jag trodde det skulle bli svårt att få hem honom redan nu.

– Men att han väljer att vända hem är otroligt kul och han är född 1992 och har mycket kvar att ge. En bra värvning på alla sätt. Speciellt hur han är som människa blir det en hype kring klubben och framför allt kommer han bidra på planen och stärka oss där. Så det är en bra värvning på alla sätt.

Han har sagt någon gång om eran vänskap att det kanske inte var så väntat att ni skulle få en så nära relation. Men ni blev nära vänner när ni blev lagkamrater i Celtic när ni spelade tillsammans där 2014–2015?

– Nej, alltså vi är jäkligt lika. Men först när vi träffades tänkte väl han att jag var en gammal gubbe redan då och jag tänkte att han var en snorunge som bara ville visa upp sig i media, säger Lustig och skrattar.

Han fortsätter:

- Men, nej vi är otroligt lika på väldigt många plan och vi klickade snabbt. Det är en vänskap som hållit i sig och som kommer fortsätta göra det.

Snacket om att Guidetti inte skulle lyckas i AIK ger 35-åringen inte mycket för.

– Nej, det blir nästan mer press på en spelare när du vänder hem till allsvenskan än vad det är utomlands. Utomlands blir det mer som ett jobb och du fokuserar mer på dig själv.

– Här hemma har du vänner, familj och alla blir så nära fotbollen och klubben. Det blir mer intimt här hemma än utomlands där det blir en viss distans till allt.


LÄS MER: Jackpott på Europatipset – Missa inte spiken i derbyt!

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.