Mats Enquist: ”Då ska vi inte behöva stöd”

”En förutsägbar och ordnad ekonomi”. Sällan har det låtit så bra.

Det är dit de svenska elitfotbollsklubbarna strävar efter att under 2020 förlorat en halv miljard i intäkter till följd av pandemin.

– Om vi släpper restriktionerna kommer vi över tid att gå tillbaka till det normala. Då ska vi inte behöva stöd, säger Mats Enquist.

Under tisdagen kom beskedet som hela den svenska fotbollsrörelsen längtat efter. Från och med den 29 september ska arenorna återigen få välkomna full publikkapacitet, om inget oförutsett inträffar.

– Det var en stor lättnad. Ett beslut vi försökt påverka och driva väldigt länge. Det är självklart en stor glädje att kunna börja planera framåt, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

Nu gäller det att göra just det. Planera framåt. Efter dryga ett och ett halvt år med restriktioner har de svenska elitfotbollsklubbarna inte bara blivit av med känslan av fullsatta läktare. Även ekonomin har tagit en rejäl törn. Malmö FF meddelade att klubben under 2020 gjort ett negativt resultat på 48,6 miljoner kronor. En historiskt stor förlust.

”Gått back på stöd”

Enquist berättar att svensk elitfotboll totalt sett gick back 500 miljoner svenska kronor 2020. Trots att klubbarna mottog miljonbidrag i statliga stöd.

– Hittills har vi gått back på regeringsstödet. Det är ett viktigt stöd, men vi har kanske nått upp till 30-35 procent av de direkta förlusterna.

– Man har fått täcka med annat som spelarförsäljningar, permitteringar, neddragningar inom verksamheter och supportrarnas stöd. Nettoförlusten är helt uppenbar. Det finns inga statliga stöd som vi tjänar på, utan det är mer en hjälp för att ta oss igenom denna svåra tid, säger Enquist.

Med full publikkapacitet tillbaka är frågan vad som händer med de svenska klubbarnas ekonomi framöver. Då budget görs tidigt under året har klubbarna inte kunnat budgetera för effekten det får på intäkterna.

Men förhoppningen är att det återigen ska göra svensk elitfotboll till självförsörjande verksamheter.

Tillbaka till nivåer där man kan göra plus

– Går vi tillbaka till normal verksamhet som det var 2019 ska vi kunna få upp ekonomin. Det är ingen tvekan, men det kommer ta ett tag att komma dit. Det är ett steg tillbaka till en mer förutsägbar och ordnad ekonomi som vi haft tidigare. Men det är inte snabba vinster vi pratar om, det kan jag lova, säger Enquist, som också varnar för tillkommande kostnader för att arrangera stora publikevenemang.

I och med de lättade publikrestriktionerna, vad kommer hända med de statliga bidrag ni tidigare fått?

– Det vet vi inte. Det är rätt naturligt att om vi släpper restriktionerna kommer vi över tid att gå tillbaka till det normala. Då ska vi inte behöva stöd. Men än så vet vi inte än så länge. Det är för tidigt för att avgöra.

– Nu kommer vi tillbaka till nivåer där det går att göra plus på intäkter. Det är viktigt naturligtvis, men det viktigaste är att vi får tillbaka vår själ. Vi hade medlemsmöte i tisdags, och jublet som kom handlade inte om pengarna. Det handlar inte om det. Det handlar om att få komma tillbaka till ett sätt att kunna sätta ihop svensk fotboll igen, säger Mats Enquist.

Mats Enquist.
Mats Enquist.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.