Hanna Glas om prispengarna från Uefa: ”Har svårt för det”

DUBLIN. Till EM i England har damerna fått sina prispengar fördubblade från åtta miljoner euro till 16 miljoner euro.

Det är ändå långt i från herrarna som fick nästan 3,8 miljarder kronor i somras.

– Det är för mycket pengar för herrarna, jag har lite svårt för det, säger Hanna Glas.

När EM i England spelas nästa sommar är de totala prispengarna från Uefa 16 miljoner euro, motsvarande drygt 160 miljoner kronor, för de 16 deltagande nationerna.

Chelsea-tränaren Emma Hayes och norska stjärnspelaren Ada Hegerberg har gått ut och tyckt att det är långt ifrån tillräckligt.

”Delad i frågan”

När svenska fotbollslandslaget har samlats inför VM-kvalmatchen mot Irland riktar Bayern München-försvararen Hanna Glas mest kritik mot herrarnas totala prissumma på svindlande 371 miljoner euro för de 24 lagen, drygt 90 miljoner kronor vardera bara för att delta.

– Det är klart att det är ett steg i rätt riktning för damerna, det tycker jag är bra. Sedan är frågan om summorna som herrarna får är normala. Det kanske är mycket. Jag är delad i den här frågan. Jag tycker så klart att det är jättebra att det blir mer för damerna, men det kanske är för mycket för herrarna. Det är för mycket pengar för herrarna, jag har lite svårt för det. Det är också klart att jag sett en ännu större ökning på damsidan, säger Hanna Glas.

Vill stänga gapet

Atletico Madrid-målvakten Hedvig Lindahl å sin sida resonerar kring skillnaden mellan damernas och herrarnas ersättning.

– Det stora frågan är om man bidrar att stänga gapet mellan herrarna och damerna och förutsättningarna. Är svaret nej så är det inte bra. Det här gapet måste hela tiden bli mindre, det har det ju inte blivit tidigare. Det är där frågan är, säger Hedvig Lindahl.

För första gången kommer de uttagna EM-spelarnas klubbar att kompenseras för att de släpper sina spelare, den totala ersättningen till klubbarna blir 4,5 miljoner euro.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.