Goitom imponerade i genrepet - målskytt mot Norrköping

FOTBOLL

Succé – i en nygammal roll.

Första matchen från start – men Henok Goitom är redan nyckeln för AIK:s offensiv.

– Jag har en annan roll i år. Jag ska vara mer som en länkspelare, säger anfallaren efter 2–0 i genrepet mot IFK Norrköping.

Foto: Robin Lorentz-Allard / Aftonbladet

AIK har haft stora problem med offensiven i allmänhet och anfallsparet i synnerhet under försäsongen.

Men i genrepet mot IFK Norrköping testades nyförvärven Sulejman Krpic och Henok Goitom för första gången tillsammans. Det gav resultat: AIK besegrade Peking med 2–0 i den välspelade träningsmatchen.

Starkt anfallspar

Krpics kraft och Goitoms spelskicklighet gifte sig väl med varandra och duon låg också bakom hemmalagets ledningsmål. Bosniern kämpade till sig utrymme i straffområdet och skarvade ner bollen till anfallspartnern. Trots att Goitom var ur balans lyckades han stadga upp kroppen och peta in 1–0.

– Jag har en annan roll i år. Jag ska vara mer som en länkspelare, berättar Goitom som fått en nygammal roll.

Nygammal roll för Goitom

Under de första åren med Andreas Alm droppade han ofta ner i banan för att skapa utrymme åt djupledslöparen Kennedy Igboananike. Succéåret 2015 var det tvärtom: Mohammed Bangura var bollmottagare och skyttekungen Goitom löpte ständigt i djupled. Nu får han återigen anpassa sig till en mer spelfördelande roll.

– Jag ska mer vara en länkspelare i år och komma mer i andravågen. Koncentrera mig mer på försvarsspelet. Det är en roll som är kul, men jag kan ta båda rollerna.

Mot Norrköping var det alltså Krpic som stod för djupledslöpandet.

– Han är en anfallare som är jobbig att stångas med. Han kan spela felvänd men också springa bakom motståndarnas försvar. De måste hela tiden vara på alerten mot honom. Han är ett bra komplement till mig, säger Goitom.

”Nisse” nickade in 2–0

Det var dock en försvarare, Nils-Eric Johansson, som tryckte in slutresultatet 2–0 i den 88:e minuten.

Hur ligger ni till inför premiären mot Häcken?

– Försvarsmässigt har vi varit väldigt bra. Det är väl anfallsspelet som varit problemet innan, men nu tycker jag att vi tagit ett par steg framåt, säger Goitom.

Norrköping då?
Tränare Jens Gustafsson saknade ett par viktiga spelare, men laget visade upp en småtrevlig fotboll på Friends Arena.

Problemet: effektiviteten och spetsen.


Så ställde AIK upp:

5-3-2

Kyriakos Stamatopoulos – Daniel Sundgren, Haukur Hauksson, Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Stipe Vrdoljak – Johan Blomberg, Stefan Ishizaki, Simon Thern – Henok Goitom, Sulejman Krpic

Så ställde IFK Norrköping upp:

4-4-2

Michael Langer – Eric Smith, Jon Gudni Fjoluson, Andreas Johansson, Cristopher Telo – Niklas Bärkroth, Andreas Hadenius, Daniel Sjölund, Niclas Eliasson – Sebastian Andersson, Kalle HolmbergAIK:

UTROPSTECKEN:

Henok Goitom, förstås.

Visade upp mer under matchens första 15 minuter än vad Eero Markkanen eller Denni Avdic mäktat med på en hel försäsong.

Goitoms smartness, finurliga touch och spelsinne blir helt avgörande om AIK ska kunna länka samman innermittfältet med någon av fyrtornen Krpic/Markkanen/Avdic längst upp på topp. 32-åringen är långt ifrån fulltränad, men kompenserade det med entusiasm och grundkvalitet. Jag trodde att det skulle ta längre tid för honom att få igång kroppen, men det verkar som att Goitom kommer vara helt redo redan till den allsvenska premiären.


FRÅGETECKEN:

När kommer Simon Thern – som skapar mängder av högkaratiga chanser varje match – göra mål?

Ingen behöver egentligen vara orolig: det är nog bara en tidsfråga innan avsluten letar sig in mellan stolparna. Innermittfältaren har ett driv med bollen och en acceleration de första fem-tio meterna som vittnar om en spelare van vid ett kontinentalt tempo.

Ser emellanåt direkt överlägsen ut på gräset och känslan är att han blir en poängspelare vad det lider.


SNACKISEN:

AIK:s anfallsspel, eller brist på det, har varit ett ständigt samtalsämne under försäsongen. Rikard Norling har vid mer än ett tillfälle vädrat sin frustration över offensiven.

Därmed blev genrepet naturligtvis ett skönt besked för tränaren. Tack vare dynamiken mellan Henok Goitoms spelsinne och Sulejman Krpics power fick AIK tidigt ett övertag på Norrköping. Skönt också för det spelskickliga mittfältet – med Thern i spetsen – att veta att det äntligen finns spelare som kan ta tillvara på deras mackor.

För första gången i år kändes det som att hela laget – systematiskt och organiskt – anföll tillsammans. 


IFK NORRKÖPING:

UTROPSTECKNET:

IFK Norrköping trillade boll ganska fint – och ägde bollinnehavet – framför allt i den första halvleken.

Flera gånger hittade laget in med skickliga instick centralt i planen. Dessutom såg kontringarna extremt vassa ut före paus.

Det som däremot saknades: effektivitet och skärpa vid de avgörande lägena.

Man kan sakna någon elak jävel i Pekings offensiv, helt enkelt.


FRÅGETECKNET:

Norrköping har en mycket stark startelva, men saknar bredden i truppen som övriga allsvenska topplag förfogar över. Särskilt när både skador och landslagsuppdrag stör lagbygget. Det märktes också i genrepet mot AIK.

Det finns fortfarande ingen gjuten lekkamrat till Daniel Sjölund och ett centralt övertaligt AIK kunde stundtals för enkelt pressa ner Norrköping för långt ner i banan. 

När inte heller Sebastian Andersson eller Kalle Holmberg, som varit mycket bra under försäsongen, hittar rätt finns det inte mycket att kasta in i anfallsväg. Peking spelade egentligen inte dåligt mot AIK, men spetsen saknades.


SNACKISEN:

Linus Wahlqvist scoutas, enligt spanska rapporter, av Valencia. IFK Norrköping kommer förstås inte kunna hålla kvar i allsvenskans största försvarstalang hur länge som helst.

Men Jens Gustafsson verkar på god väg att spela in en ersättare. Uppsnackade HBK-talangen Eric Smith har ännu inte nått sin fulla potential som innermittfältare, men ser allt intressantare ut som försvarsspelare. Verkar trivas i den mer tillbakadragna Linus Wahlqvist-rollen som högerback/ tredje mittback i Pekings system. Kanske kommer hans passningsfot bättre till hands lägre ner i planen?

ARTIKELN HANDLAR OM