Playoff-motståndarna vill inte möta Sverige

FOTBOLL

Sverige kommer – med största sannolikhet – att möta Danmark, Italien, Kroatien eller Portugal/Schweiz i en playoff-rysare.

Men ingen vill möta Blågult.

– Jag vill helst möta brittiskt motstånd, säger danske förbundskaptenen Åge Hareide.

I går kväll stod det klart att Sverige blir oseedat i ett (troligen) kommande VM-playoff.

Därför kommer Blågult – om man undviker en förlust med sju mål eller mer mot Holland i kväll – att möta något av Danmark, Italien, Kroatien eller Portugal/Schweiz i ett playoff-kval om en plats till VM i Ryssland 2018.

– Det primära för oss är fortfarande att vinna mot Holland. Då har vi chansen att vinna gruppen om Frankrike tappar poäng. Då kan vi gå direkt till VM. Det är drömmen, sa landslagschefen Lasse Richt i går.

Vill undvika Sverige

Och en titt in hos de seedade motståndarna visar att samtliga helst tycks vilja undvika ett playoff-drama mot Blågult.

I stället hoppas de på något ur trion Nordirland, Irland eller Grekland (förutsatt att de slår gruppjumbon Gibraltar på hemmaplan).

– Det finns flera brittiska lag och jag vill gärna vinna mot ett brittisk lag – vad annars? Så jag vill helst möta brittiskt motstånd. Då vet vi vad vi får. Vi får en fysisk kamp, men det är också länder vi kan spela bra mot, säger danske förbundskaptenen Åge Hareide enligt Tipsbladet.

Foto: TT
Hareide.

Italienska medier påpekar att Blågult står högst upp på rankningen av de fyra oseedade lagen.

– Det här italienska landslaget är uppenbarligen inte tillräckligt bra för att ta sig till VM, men vi gör framsteg. Vi behöver träna mer, säger förbundskaptenen Giampiero Ventura enligt Football Italia.

Sverige är Kroatiens mardröm

I Kroatien – som blev playoff-klart efter en seger borta mot Ukraina i går – håller landets största tidning, 24Sata, en omröstning om en drömmotståndare.

En undersökning på Kroatiens största tidning: Sverige värst.

Resultatet? 41 procent som hoppas på Nordirland följt av Grekland, Irland och där Sverige hålls som mardrömsmotståndaren med endast 13 procent av rösterna i skrivande stund.

De två sista möjliga länderna, Portugal och Schweiz, möts i Lissabon i kväll i en avgörande gruppfinal om vilket av länderna som tvingas spela playoff.

Playoff-lottningen sker den 17 oktober. Mötena spelas sedan i dubbelmöte (hemma och borta) 9–11 november och 12–14 november.

Landslaget under Janne Andersson 00:24

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player